< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2020
Jove, lluita per una fruita digna!

Nova campanya de la Secció Local de Lleida de les Joventuts d'Esquerra Republicana per dignificar l'Horta de Lleida, la pagesia i els temporers. Reclamem una #FruitaDigna!

L’Horta de Lleida, sovint, és sinònim de condicions laborals pèssimes, amb persones temporeres explotades, amb un preu injust, i amb una falta de relleu generacional. L’Horta tampoc s’escapa de les dinàmiques del capitalisme: reducció de la superfície agrícola, excessiva especialització, poques xarxes de consum local i la incorporació de transgènics. A més, és molt desconeguda pel jovent, que viu desconnectat del medi rural per culpa d’un sistema injust.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana no ens resignem i volem dotar-la de protagonisme. Només així la podrem descobrir per a que la puguem viure i estimar. Per això, cal que lluitem per una fruita digna, i perquè la vida, treball i preu siguin justos. El Jovent Republicà, doncs, analitzem les principals problemàtiques i reivindiquem aquestes demandes:

  1. Desconeixement per part del jovent de l’Horta. Apostem per una campanya institucional que reivindiqui l’Horta i l’apropi a centres educatius i universitats, per tal d’apropar aquesta realitat al jovent.
  2. Preu de venda de la fruita per sota del preu de cost. Assenyalem els culpables capitalistes de la misèria que moltes i molts productors no puguin viure-hi i guanyar-se la vida. Cal que les administracions siguin sobiranes i plantin cara als abusos, defensant l’equitat de la cadena de valor, el circuit curt i el cooperativisme.
  3. Condicions laborals pèssimes i inhumanes. Les persones temporeres no poden treballar sense garanties laborals justes. Necessitem aliances entre sindicats, treballadors i poders públics per assegurar un nou marc laboral.
  4. Falta de relleu generacional. El camp ha de poder ser atractiu per molts joves desocupats o explotats. Defensem que la terra sigui garant d’oportunitats vitals, i per això requerim d’incentius per part de les institucions.
  5. Sostre de vidre. Cal que les dones poguem assolir majors quotes de poder o també formem part dels òrgans de presa de decisió. Posem en valor les dones pageses que, tot i ser-hi, seguim invisibilitzades.

Necessitem un nou model agrícola que asseguri que la fruita dolça i que el treball de la terra donin oportunitats a les famílies que hi vivim. Els que treballem a l’horta no podem ser una mercaderia per les grans empreses que hipotequen el nostre futur. Fem-nos sobirans de la nostra terra i protegim el medi rural. El Jovent Republicà ho tenim clar:

JOVE, LLUITA PER LA FRUITA DIGNA!
Vida, preu i treball com cal!

Jove, lluita per una fruita digna! Jove, lluita per una fruita digna!

ARTICLES RELACIONATS