< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

04.10
2016
El 12 d'octubre avancem caselles!

El 12 d'octubre les JERC Ponent tornarem a penjar l'estelada a la Seu Vella en motiu de rebuig al dia de la Hispanitat. Cal avançar i veure que no podem anar celebrant dies que fan tributs a genocidis i per tant, rebutgem totalment la seva festivitat en reconeixement de les víctimes de la colonització castellana al continent americà, així refusem el significat actual i passat del mateix!

Un 12 d'octubre de 1492, la colonització del continent americà per part de la Corona de Castella i finançada pels Reis Catòlics es va fer efectiva. Aquesta no vas ser pas una integració pacífica de les civilitzacions que ja convivien en el continent americà, sinó que va suposar la implantació d'un règim esclavista, basat en l'explotació de nadius per tal d'espoliar el territori, que els contemporanis de l'època varen permetre's anomenar Nou Món. No només van ser les persones qui sofriren aquest abús de poder, ja que, les societats natives també van patir canvis en el seu estil de vida que, malauradament, va suposar l'aparició de grans malalties que, en relativament pocs anys, amb l'ajuda dels exterminis, com els liderats per Hernan Cortés, entre d'altres, van acabar amb la major part de la població indígena portant-la gairebé a la seva extinció.

Més endavant, ja amb l'època d'Alfons XIII, cap al 1918, el 12 d’octubre també fou anomenat “Día de la Raza”, recordant no només a un passat colonialista, sinó també dictatorial i xenòfob. Aquest nom que es feia servir a l'Amèrica Llatina, també era festa nacional en molts països del continent. A partir de 1935 es va començar a utilitzar el nom de Dia de la Hispanitat a proposta de Ramiro De Maeztu, denominació que va anar estenent-se i convivint amb el dia de la raça. El 1958, oficialment, va eliminar-se l’expressió i es va rebatejar com a Dia de la Hispanitat quan Espanya va entrar a l’ONU.
Finalment, el 1987, i durant el govern de Felipe González, es va aprovar com a “Fiesta Nacional de España”. El 12 d’octubre, segons la llei 18/1987 del 7 d’octubre, correspon a tots els efectes al dia nacional d’Espanya sota el nom de “Fiesta Nacional de España”.
 
 
Arguments històrics de la llei 18/1987 del 7 d’octubre:
“Las efemérides históricas en las que España, a punto de concluir un proceso de construcción del Estado a partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los Reinos de España en una misma Monarquía, inicia un período de proyección lingüística y cultural más allá de los límites europeos.”
Atès que la història d'aquest Estat de nacions lligades, anomenat Espanya està impregnada de sang per coercir la seva voluntat sobre pobles que vivien lliures, que amb l'ús de tècniques d’explotació per tal d’espoliar i ofegar a totes aquells col·lectius i comunitats, que van oposar-se a sotmetre-s’hi. Des del passat més ranci fins a l’actualitat, trobem que la conservació i celebració del dia 12 d’octubre com a “Fiesta Nacional de España” suposa una clara violació a la dignitat humana i a més a més, una burla explícita cap aquestes comunitats.

No volem crèixer en una Estat monàrquic i així doncs pseudodemocràtic, on es sentin orgullosos d'aquest dia. Volem viure en una república que respecti, una república que garanteixi llibertats i que no les ofegui, una república on siguis com siguis i vinguis d'on vinguis siguis respectat. Volem llibertat!

 
Per això, i molt més, el 12 d'octubre les JERC Ponent tornarem a penjar l'estelada a la Seu Vella amb motiu de rebuig al dia de la Hispanitat. No podem anar celebrant dies que fan tributs a genocidis, processos d'esclavitud, explotació i tortura i, per tant, rebutgem totalment la seva festivitat en reconeixement de les víctimes de la colonització castellana al continent americà, així refusem el significat actual i passat. No hi ha res a celebrar perquè nosaltres el que volem és avançar caselles! 

Convocatòria 12 d'octubre del 2016 a Lleida Convocatòria 12 d'octubre del 2016 a Lleida

ARTICLES RELACIONATS