Segueix-nos:

Parlar de violència masclista no és només fer referència a agressions físiques i sexuals sinó que va molt més enllà. La violència psicològica, l’econòmica o la social també són tipus de violència d’igual gravetat i que cal combatre. 

Si ens centrem en el jovent, les situacions de violència viscudes per un major nombre de noies joves estan relacionades amb conductes com el control abusiu, l’aïllament i l’agressió verbal amb actituds de menyspreu, amenaces i gelosia -que responen conjuntament a la violència social i psicològica- essent aquesta última la més habitual, amb el 96,48%. Perquè no s’han de tolerar les humiliacions, els comentaris sexistes ni el control: COMBATEM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme.

Comparteix: Seguir llegint...

El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat, d’una xacra que lluny de desaparèixer, s’agreuja dia a dia. Es tracta d’una greu vulneració dels drets humans fonamentals de les dones que destrossa vides, famílies i comunitats i que, per desgràcia, patim quotidianament. 

A més, existeixen noves formes de violència masclista, micromasclismes, violència psicològica o l'econòmica, que no són tan visibles i, per tant, resulten més difícils d'atacar; especialment entre la gent més jove. No, la violència masclista no són casos aïllats, no: CONSCIENCIEM-NOS, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme.

Comparteix: Seguir llegint...

El dret de les dones a escollir en tots els àmbits de la seva vida inclou, per suposat, l’àmbit laboral. Les dones no estan obligades ni a no treballar ni a ocupar-se de les feines de la llar sinó a decidir què és el que volen fer amb la seva vida. Però no sempre és així: les dades ens diuen que les dones pateixen més atur. Segons l'oficina estadística europea, la taxa d’ocupació dels homes és un 9,6% superior a la de les dones. A més, en el conjunt de la UE, un 31,8% de les dones que treballen ho…

I, a més, en l’àmbit laboral trobem moltes discriminacions per raó de gènere que van més enllà d’aquest dret a decidir. Parlem de la bretxa salarial: el sou de les dones, fent la mateixa feina que els homes, és un 19% inferior; diferència que s’incrementa si, a més, són mares, ja que llavors el seu sou és un 5% més inferior al de les dones treballadores sense fills. Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), si se segueix en aquesta dinàmica, on les dones són víctimes d’una doble bretxa salarial, la igualtat no s’aconseguirà fins al 2084, és a dir, passades…

Comparteix: Seguir llegint...

El mite de l'amor romàntic és una manera d'entendre les relacions de parella, originat a partir d’estereotips i creences de la societat, que estableix uns determinats models de feminitat i masculinitat; generant en les relacions una dependència emocional entre homes i dones que situa aquestes últimes en una posició d’inferioritat i control; tot comportant la compatibilitat entre l’amor i el maltractament.

Aquest ideal d’amor romàntic, actualment està molt interioritzat entre els més joves; cosa que augmenta els factors de risc a l’hora de viure situacions de violència masclista i situa les noies joves amb més vulnerabilitat que les dones adultes ja que tenen dificultats per identificar les situacions d’abús, i toleren tota una sèrie de conductes de control sota aquesta idealització de l’amor i la parella. Per unes relacions lliures i igualitàries, allunyades d’estereotips: DESMITIFIQUEM-HO, el tens ben a prop, #TrenquemElMasclisme!"

Comparteix: Seguir llegint...

Veure una agressió masclista i no actuar al respecte és ser còmplice d’una situació molt greu que pateixen o patiran moltes dones al llarg de la seva vida. De fet, una de quatre dones ha patit o patirà una agressió masclista greu – com una violació o el seu intent, una agressió física, tocaments sexuals amb violència física o amenaces, o assetjament psicològic sever – al llarg de la seva vida. I si ho traduïm a percentatges, el 26,6% de les dones residents a Catalunya d'entre 18 i 70 anys ja han patit alguna d'aquestes situacions.

Pel que fa a les dones joves, el percentatge de noies menors de 18 anys afectades és del 1,65% i entre els 18 als 31 anys el percentatge és del 16,96%. Per tant, les dones joves vam representar un total del 18,61% de les denúncies de violència masclista que es van presentar al llarg del passat any 2015. No en siguem còmplices: DENUNCIEM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!

Comparteix: Seguir llegint...

Actualment encara està ben interioritzada la creença que les dones s’han de fer les dures per no semblar massa fàcils i simples. Per això, quan un home intenta flirtejar amb elles s’espera que, primer, la dona digui que no uns quants cops. Això significa que, de forma indirecta, està animant l’home a seguir-ho intentant o, fins i tot, a convidar-la a alguna copa perquè ella vegi que el seu interès és gran i, al final, acabi accedint.

Situacions com aquesta porten implícits diferents estereotips provinents de la cultura patriarcal i del model de relació tradicional que aquesta estableix: homes que conquisten dones submises que, primer, ho posaran difícil però acabaran claudicant. Les dones tenim llibertat a dir no, i NO sempre és NO: ATUREM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!

Comparteix: Seguir llegint...

En molts locals d’oci nocturn s’utilitza com a reclam l’entrada gratuïta per a les dones mentre que els homes han de pagar. 

Aquest “privilegi” no és més que una mostra de la creença de dones com a objecte d’atracció i desig i com un producte més a la venda. Aquestes actituds i idees no fan més que perpetuar el masclisme i no faciliten, en cap cas, la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista de qualsevol tipus. Les dones no som un producte, en cap moment ni en cap espai: NEGUEM-NOS-HI, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, 1 de novembre, l’Assemblea Nacional de les Dones de les JERC iniciem una campanya en motiu de Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra cada 25 de novembre. Amb aquesta volem denunciar la xacra que qualsevol tipus de violència masclista suposa per a la nostra societat. Entenem que segueix sent un tema pendent de resoldre i que està molt lluny de desaparèixer.

Per això, des d’avui i diàriament, una sèrie de publicacions pretenen visibilitzar tot allò que és masclisme – i la violència que se’n deriva –; de què cal parlar i denunciar, desmitificar i desmentir certs comportament enquistats en la nostra societat reproduits a diari. La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans fonamentals de les dones que impossibilita el desenvolupament econòmic, polític, social i cultural de les persones i les societats. És especialment preocupant l’augment que aquests tipus de violències masclistes, que es reprodueixen entre les persones més joves, així com la falta de consciència de ser-ne víctimes…

Comparteix: Seguir llegint...

La cultura patriarcal i les creences més conservadores sobre els rols tradicions de gènere també tenen a veure amb la tendència a culpar les dones de la violència que han viscut per part dels homes. 

Per això, molts cops s’afirma que una dona és violada perquè així ho ha provocat ella mateixa amb la seva manera de vestir, flirtejant constantment amb els homes o perquè anava massa beguda com per saber què feia. Entre el 10 i el 15 % dels nois joves creuen que la víctima és culpable de la situació de violència i violació. Però els únics causants d’una violació són els propis violadors: RECORDEM-HO, el tenim ben a prop, #TrenquemElMasclisme!".

Comparteix: Seguir llegint...

Des de les JERC celebrem que, a proposta d’ERC, s’hagi aprovat la Proposició No de Llei que reclamava la rebaixa de l’IVA dels productes d’higiene femenins (compreses, tampons, copes menstruals, etc) i els bolquers d’infants i de gent gran. 

Avui en dia, els primers tributen a un 10% i els bolquers a un 21%. Considerem que és un escàndol que l’estat espanyol encara consideri aquests productes com a productes que no són de primera necessitat i per tant, que no se li apliqui un impost superreduit (4%). A molts estats també s’han iniciat campanyes per tal de reduir-lo o eliminar-lo. I avui, gràcies a la iniciativa del republicans independentistes, l’estat espanyol té la oportunitat de sumar-se a altres països que ja ho han aconseguit. No tolerarem cap discriminació envers les dones i gravar els productes d’higiene femenina suposa gravar…

Comparteix: Seguir llegint...