2013
La diputada de les JERC al Parlament, Marta Vilalta, en la sessió de control d’avui al ple ha demanat al Govern que revisi els trams i llindars que fixen les Beques Equitat per a la universitat perquè més alumnes hi tinguin accés i se’n puguin beneficiar. Tal i com ha explicat Vilalta, el sistema de Beques Equitat és bo en la filosofia ja que redistribueix les ajudes en funció de les rendes de les famílies i dels estudiants, de manera progressiva, però li falta millorar-ne l’aplicació i l’efectivitat. És per això que des del grup d’Esquerra s’ha posat sobre la taula la necessitat de millorar els paràmetres i els requisits de manera que les beques garanteixin efectivament l’equitat i l’accés dels estudiants als estudis superiors.
Vilalta ha explicat que aquesta opció queda contemplada en el nou decret de preus aprovat pel Consell Interuniversitari de Catalunya ja que deixa més marge a la possibilitat de destinar una part més gran dels diners provinents de les taxes a beques. Per la seva banda, el conseller Mas-Colell s’ha compromès a revisar els paràmetres en la línia de la petició i ha explicitat que els trams i els llindars són dinàmics per adequar-se a les necessitats i al millor funcionament.
Garantia d’accés a la universitat i congelació de taxes
Així mateix, i durant la seva intervenció, la diputada de les JERC, ha reiterat que “garantir l’accés a la universitat és un tema sensible i prioritari, sobre el qual fa mesos que s’hi està treballant”. I ha remarcat dos acords que s’han aconseguit gràcies a la pressió d’Esquerra i que responen a la congelació de les taxes i la no aplicació de l’IPC en les primers matrícules, fet que atura l’increment reiterat dels preus públics en els últims anys, i a la decisió que la Generalitat cobreixi les beques d’aquells estudiants que és possible quedin fora del sistema per l’enduriment dels requisits acadèmics que ha plantejat el Ministre Wert.
La diputada ha denunciat les mesures anunciades per Madrid i n’ha demanat la retirada immediata perquè “atempten directament contra les persones amb rendes més baixes, les més vulnerables, de manera que les exclouen i les deixen fora del sistema universitari”. Per això és tant important, i ha remarcat l’acord aconseguit, que la Generalitat cobreixi els estudiants que l’Estat expulsa del sistema, i que podria arribar a afectar fins a 10.000 estudiants catalans.
“Cal continuar treballant en la línia de garantir que ningú quedi exclòs de la universitat per qüestions econòmiques”, perquè és evident que les universitats són imprescindibles per la nostra societat i que sense elles no ens en sortirem de la crisi, però “les universitats necessiten talent, i el talent també està a les famílies més modestes”.