Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

12.11
2020
A les aules, fem-ho en català!

Als Països Catalans hi ha més d'una vintena universitats repartides arreu del territori. Les normatives i lleis espanyoles, franceses i italianes són desiguals, però deixen clar que el català hauria de ser la llengua habitual en els usos institucionals, administratius i de docència o com a mínim que s’han de garantir assignatures en català, tal com sovint s’estableix a les guies docents.

A la pràctica, però, la realitat és que nombroses assignatures s'acaben exercint en castellà, francès, italià o sard. La Llei preveu que l'alumnat i el professorat puguin escollir en quina llengua oficial prefereixen expressar-se i això comporta desigualtats en detriment del català.

Per la preservació d'una llengua és imprescindible la seva presència en l'àmbit educatiu. Cal que les institucions i les universitats adoptin mesures per garantir i fomentar l'ús del català en docència i recerca: oferir cursos i altres mitjans tant al professorat com a l'alumnat. L'exercici de docència en català a les universitats és un dret lingüístic que ha d'estar garantit.

És per aquest motiu que les Joventuts d'Esquerra Republicana promovem un enviament massiu de correus electrònics a les universitats d'arreu dels Països Catalans demanant que es respectin els drets lingüístics dels catalanoparlants. Aquest és el text que proposem:

--

Benvolguts,


M'adreço a la __________ [nom de la universitat] _______ com a alumne d'aquest centre per tal de fer arribar el meu malestar per les vulneracions dels drets lingüístics que s'estan produint cada vegada més a les aules.

Són molts els alumnes que com jo, es matriculen en assignatures que a la guia docent consta que s'imparteixen en català, però a l'hora de la veritat, el professor canvia l'idioma al castellà. Aquesta és una situació injusta que vulnera els nostres drets lingüístics i deixa el català en una posició de minorització.

Alhora, també vull expressar el meu desacord amb l'augment d'hores lectives en castellà en detriment del català, cosa que redueix les oportunitats de superar el grau amb l'idioma propi.

Volem una universitat que no vulneri els drets lingüístics i que contribueixi en la promoció i foment de la llengua catalana.

A les aules #FemhoEnCatalà

Moltes gràcies.

--

Envia-ho a la teva universitat!

UPF: [email protected] , [email protected]
UDL: [email protected] , [email protected] , [email protected]
UB: [email protected] , [email protected]
UAB: [email protected] , [email protected] , [email protected]
UDG: [email protected], [email protected]
URV: [email protected] , [email protected] , [email protected]
UPC: [email protected] , [email protected] , [email protected][email protected], [email protected], [email protected]
UV: [email protected]
UIB: [email protected], [email protected] 

Cal que les institucions i les universitats adoptin mesures per garantir i fomentar l'ús del català en docència i recerca Cal que les institucions i les universitats adoptin mesures per garantir i fomentar l'ús del català en docència i recerca