Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

11.04
2021
28 anys de memòria: Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!

Enguany es commemoren 28 anys de la mort de Guillem Agulló i Salvador, el jove antifeixista nascut de Burjassot, que un dia com avui del 1993 va ser brutalment assassinat per un grup de joves neonazis al municipi de Montanejos, a la comarca de l'Alt Millars del País Valencià.

Està clar que la mort d'en Guillem no va ser casual, sinó fruit de la seva ideologia i els valors que defensava amb la seva militància independentista i antifeixista. Ja es va demostrar que els joves que van intervenir en el seu assassinat eren coneguts per la seva ideologia d'extrema dreta i neonazi.

El judici es va desenvolupar a Castelló de la Plana l'any 1995 i el jutge que va portar el judici del cas va condemnar Pedro Cuevas, el confés i autor de les ganivetades, a 14 anys de presó per homicidi i va absoldre la resta dels acusats i participants. Dels anys que va ser condemnat, Pedro Cuevas només en va complir 4 a la presó. I posteriorment, a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, es va presentar a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional en el número 4 per Xiva de Bunyol.

Les Joventuts d'Esquerra Republicana tenim clar que l'assassinat del Guillem Agulló no va ser un fet puntual. Durant els darrers anys hem sigut testimonis de nombrosos delictes d'odi, atacs a les seus de partits polítics, sindicats i associacions així com manifestacions racistes i xenòfobes a molts pobles i barris d'arreu dels Països Catalans. Un exemple és l'atac feixista que va patir l'ateneu popular de Sarrià i el CSO "El convento" del barri de Sant Genís dels Agudells o la seu de Podemos a Cartagena. També cal recordar les diverses concentracions feixistes que s'han organitzat tant aquí com a l'Estat espanyol en les quals es llueix simbologia neonazi i franquista.

Aquests atacs en cap cas són casuals o improvisats i es deuen, en gran part, a la impunitat creixent d'aquest tipus d'agressions. Per això és tan important que no es blanquegin, que no quedin impunes, i que hi hagi un rebuig i condemna contundent i totes les mostres de solidaritat i suport a les víctimes i familiars, per part del veïnat, les entitats i les institucions d'arreu.

Des del passat 14 de febrer, aquesta ideologia ha aconseguit irrompre al Parlament de Catalunya, representats pel partit nacionalista i d'extrema dreta Vox, ocupant-ne 11 escons. La gent que defensa els mateixos principis que els assassins de Guillem, avui tenen representació en les nostres institucions; fent apologia del franquisme, polítiques i discursos ultraconservadors, racistes, xenòfobs, masclistes o en contra el col·lectiu LGTBI+.

Però això no és res de nou, l'extrema dreta i els seus simpatitzants no desaparegut després de la dictadura, aquests ja ocupaven alguns dels màxims òrgans del país i han estat representats durant tots aquests anys per altres partits de la dreta espanyola. Hem tingut diversos exemples arreu de l'Estat espanyol que demostren una vegada i una altra que aquesta ideologia segueix ben present encara avui dia: un dels casos més recents que trobem és de fa dos anys amb un grup neonazi violent anomenat "Acción Radical" vinculat a un membre de Vox Toledo. Aquest representant de l'extrema dreta formava part d'aquesta organització neonazi, la qual també estava relacionada amb penyes radicals del món del futbol, una xarxa de mercenaris croats; ni més ni menys que els assassins de Guillem Agulló.

L'odi i el rebuig cap a la memòria de Guillem Agulló, no només es fa visible als discursos de la formació verda, sinó que també es pot apreciar en dirigents del Partit Popular: el 2013, el ple de les Corts Valencianes va rebutjar amb els vots en contra del PP, una proposta d'EU en la qual es proposava commemorar el vintè aniversari de la mort de Guillem Agulló, atorgant-li així, a títol pòstum, l'alta Distinció de la Generalitat. Un altre exemple del menyspreu que presenta aquest partit envers la figura del jove antifeixista, recau en una declaració feta pel vicesecretari d'organització del PP d'Alzira. Assenyalant-lo com a un "pandillero de l'esquerra radical".

Fins i tot, la història de Guillem Agulló, ha servit a membres de la formació blava per amenaçar de mort a adversaris polítics. Com és el cas del portaveu de Càlig (Castelló), que va avisar a militants d'Arran que "seguiran el camí de Guillem Agulló" via Facebook.

D'altra banda, s'han presenciat moltes de declaracions de figures polítiques que han menyspreat la memòria d'en Guillem de forma descarada amb insults. Cal recordar també els atacs que van rebre els actors durant el rodatge de la pel·lícula "La Mort de Guillem" (2020) a la casa de Burjassot, on va aparèixer una pintada nazi: «vigileu el que feu». També va aparèixer, en aquests dies, la paraula Vox estampada en una imatge de Guillem.

El Jovent Republicà sempre hem tingut clara la importància que té la veu i la representació dels joves antifeixistes en tots els àmbits i institucions del país. És imprescindible la tasca que fan tant els partits dins del món polític com l'activisme de les organitzacions i associacions per poder combatre aquesta ideologia, per aïllar-ne membres, eliminar qualsevol mena d'expressió d'aquest caire ideològic als carrers i limitar tota representació o visibilització que puguin arribar a tenir. És fonamental combatre'ls des de tots els nivells i espais per seguir amb el llegat de Guillem Agulló.

Per uns Països Catalans lliures de feixisme!

Combatem el feixisme arreu per seguir amb el llegat de Guillem Agulló! Combatem el feixisme arreu per seguir amb el llegat de Guillem Agulló!