Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

07.06
2021
Pels joves del present

El novembre del 2019 vaig tenir l'honor i l'orgull de ser nomenada directora general de Joventut del Govern de Catalunya, una etapa que aquests dies s'acaba. En tot aquest temps la prioritat ha estat donar respostes a la dura situació que vivim les persones joves, marcada encara pels efectes de la crisi econòmica del 2011 i agreujada arran de la COVID-19.

Un dels reptes majúsculs que teníem sobre la taula era la finalització del Pla Nacional de Joventut 2010 – 2020, fruit d'un ampli consens entre Govern, món local, associacionisme juvenil i parlamentaris. Tocava fer balanç dels seus resultats i iniciar el nou procés participatiu que ens portaria al futur Pla. Però la irrupció de la COVID-19 el març del 2020 va estroncar moltes vides i va caldre agafar el timó i fer un gir ràpid i convençut per abordar-ne els primers efectes de manera immediata. Des de Joventut vam obrir el consultori psicològic a Confinats.cat i vam publicar les guies "Com trobar-hi sentit", amb consells pràctics per a joves i professionals per gestionar emocionalment el confinament. En matèria d'habitatge vam comptar amb l'assessoria d'habitatge en línia i la guia de mesures urgents en habitatge. També cal destacar la feina de l'Oficina Jove de Treball, que va assessorar telemàticament a molts joves que es trobaven en situació d'atur o ERTO.
 
A les portes de l'estiu, amb una tendència a la baixa de la incidència de la COVID-19, els interrogants apuntaven a la campanya estival d'activitats d'educació en el lleure. Després d'un treball intens amb el sector i el Departament de Salut i Interior, vam consensuar un protocol innovador i eficaç. El repte era majúscul organitzativament, però valia la pena per l'impacte positiu per infants i joves, que van poder gaudir d'aquest primer espai de retrobada amb les amistats a places, carrers i també a la natura. Al setembre les dades ens acompanyaven: més de 235.000 infants participants i 36.333 joves responsables tancaven una campanya d'estiu amb una incidència molt baixa de COVID-19. I això va obrir camí al pla d'obertura d'escoles, des del convenciment col·lectiu que era imprescindible garantir espais educatius presencials i segurs.
 
Amb l'arribada del nou curs va ser el moment d'obrir nous fronts de treball, perquè els efectes socials i econòmics de la pandèmia s'aguditzaven i calia cercar noves fórmules, actualitzades al context canviant. Per això, el passat abril vam donar el tret de sortida al nou procés de Pla Nacional de Joventut amb el Consell Rector, format pel CNJC i les entitats municipalistes. Així mateix vam iniciar el Congrés de la Joventut, un espai de debat i acumulador de forces de tots els agents per aconseguir el canvi que requereixen les polítiques per donar resposta a les dificultats emancipatòries, la taxa d'atur juvenil creixent, l'estat de la salut emocional i mental, la lluita contra les violències masclistes i el canvi social i productiu cap a un model sostenible i respectuós amb la vida, entre molts altres aspectes.
 
Els reptes en joventut són majúsculs. És per això que el nou Govern situarà de manera immediata el col·lectiu jove al centre de les polítiques públiques i com una prioritat del nou país que volem fer, comptant amb la seva veu. Perquè el país està en deute amb els joves i no podem deixar enrere una generació plena d'esperances i oportunitats.

L'emergència juvenil ens exigeix polítiques juvenils de futur però sobretot de present pel treball, l'habitatge, la salut emocional i el benestar.
  • Laia Girós
  • Directora General de Joventut del Govern de Catalunya
  • t: @LaiaGiros