2022
Avui és 21 de març, Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial, recordem l’assassinat de 69 manifestants pacífics que protestaven contra les lleis discriminatòries de l’apartheid a Sud-Àfrica el 1960 per part de la policia. Avui és una jornada per remarcar que el racisme continua latent en tots els estrats de la nostra societat i que encara és un perill real arreu del món, també als Països Catalans.
Actualment, la discriminació per qüestions ètniques i racials és present en tots els àmbits de la societat: a les institucions, en les polítiques públiques i en el carrer, esdevenint un problema estructural que infecta tots els àmbits de la vida de les persones.
Aquest fenomen té la seva encarnació en lleis clarament discriminatòries, com la llei d'estrangeria, que és racista i classista, o com la precarietat laboral a la qual es veuen abocats els col·lectius migrats. Aquests dos exemples són mostres de l’arrelament racista en la nostra societat.
També en el món de l’oci nocturn no es permet l’entrada a la gent negra per discriminacions racistes i classistes, a casa nostra en tenim grans exemples d’aquestes discriminacions racials.
En aquest context l’extrema dreta continua escampant els seus discursos feixistes i extremistes en tot el continent Europeu. Cal recordar que aquí, Vox presenta propostes de caràcter racista i xenòfob com la deportació de migrants als seus països d'origen, controls més durs i sancionadors per la construcció de mesquites, la construcció d'un mur a Ceuta i Melilla o la publicació de dades sobre origen i nacionalitat en estadístiques.
Les últimes setmanes, des de l’inici de la guerra a Ucraïna, hem vist una clara expressió de racisme amb la discriminació de refugiats negres a la frontera de Polònia, mentre el govern d’aquest estat prioritzava la població blanca. Això és un acte vergonyós i inhumà que evidencia el nivell de racisme que vivim.
D’altra banda, tots els països europeus s’han bolcat a rebre un nombre il·limitat de refugiats ucraïnesos, sense cap mena de dubte, cosa que celebrem. Però cal recordar els milers de refugiats que moren anualment al nostre mar Mediterrani intentant-lo creuar, posant el perill les seves vides i la de les seves famílies, escapant de la guerra i buscar una vida millor. Aquests últims, també són refugiats, escapen de guerres i mai han tingut la mateixa acollida.
Un altre bon exemple de racisme institucional de l’Estat espanyol són les devolucions en calent que fan els cossos policials a la frontera amb Marroc, exercint una brutalitat policial inhumana i desmesurada. Cal fer polítiques per poder rebre a refugiats i immigrants que escapen de guerres, de desastres naturals, de violència i de pobresa independentment del seu origen.
Contra aquestes pràctiques intolerables, tenim un gran repte. El Jovent Republicà apostem per enfrontar-nos a qualsevol discurs i política racista i discriminatòria. Els Països Catalans són diversos i cadascuna de les persones que conformen el nostre país són iguals en drets. La ciutadania i els governs tenim una responsabilitat compartida, hem de prendre consciència de les desigualtats entre el nord i el sud global així com de la imposició dels privilegis dels occidentals sobre la resta de societats. Entenem el racisme com un problema que amenaça a tota la ciutadania.
Així doncs, sent conscients de la feina que hem de fer arreu del territori, cal fer polítiques que defensin i eliminin aquesta discriminació que afecta dia a dia milers de persones que no poden viure en llibertat ni exercir els seus drets fonamentals com a persones.
El Jovent Republicà volem ser exemple d'inclusió i respecte i no tolerarem cap classe d'agressió, discriminació o política que reprodueixi odi, ràbia o violència. Organitzem-nos contra el racisme i el feixisme!