2022
Avui, 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Masclista, el Jovent Republicà rebutgem qualsevol mena de violència masclista que s'exerceixi i reivindiquem un cop més la necessitat d'erradicar aquesta xacra patriarcal.
Des de principi d'any han estat assassinades 23 dones als Països Catalans. Concretament, a les Illes Balears i Pitiüses trobem la segona taxa més alta de dones víctimes d'aquest segon trimestre del 2022, segons dades de l'administració judicial. El feminicidi és la màxima mostra visible de la violència masclista que patim, però és la punta de l'iceberg. Les dones estem sotmeses a la violència física, psicològica, sexual, econòmica, institucional, obstètrica i vicària. Malauradament, cada vegada les violències masclistes es generen en nous àmbits on cal continuar lluitant perquè desapareguin. Parlem d'àmbits com el digital o l'esfera política de moltes dones. L'augment de l'ús de les xarxes socials i altres mitjans han suposat el sorgiment de noves violències que són exercides cada vegada en edats més prematures per part de nois més joves.
Durant els darrers mesos hem pogut constatar que l'oci nocturn és un espai cada vegada menys segur per a nosaltres i que la violència sexual juntament amb el negacionisme de la violència masclista estan incrementant entre els joves. Aquestes dades evidencien que l'educació i els imputs socials que reben els joves estan enfocats en la cultura de la violació i que evidencia també la necessitat urgent d'una educació sexoafectiva i amb perspectiva feminista interseccional per tal de prevenir la violència masclista.
Aquest any volem focalitzar-nos en la pressió estètica, un tipus de violència masclista que afecta a totes les dones, joves i nenes, durant totes les etapes de la vida, però que cada vegada té més impacte entre les noies joves a causa de l'ús de les xarxes socials. Parlem d'una construcció social que ens ordena com hem de ser físicament amb un model de bellesa imposat de dona blanca, prima i amb un cos funcional. Deixa al marge tota diversitat de cossos i en especial, les dones racialitzades i amb diversitat funcional.
Aquest tipus de violència simbòlica condiciona la salut física i psicològica de les dones, una manifestació més de la discriminació i de la situació de desigualtat dins del marc d'un sistema de poder jeràrquic dels homes sobre les dones en aquest món patriarcal. Aquesta afectació psicològica pel sotmetiment a aquesta pressió estètica pot comportar problemes en la salut mental de dones, noies i joves.
Des de petites se'ns cosifica i sexualitza i se'ns imposa un model o cànon de dona "ideal" segons la mirada masculina que és impossible d'assumir, i és exercida en diversos entorns.
L'aliança entre el patriarcat i el capitalisme fomenta la idea que les dones no som subjectes, si no objectes. És un mètode de control dels nostres cossos. A través de la indústria de la moda, de la imatge, dels mitjans de comunicació, i de la cirurgia estètica, es promocionen els cànons estètics irreals provocant que la majoria de dones, en més o menys mesura, presenti disconformitat amb el seu cos.
Cal que generem models i referents diversos que incloguin totes les dones. No volem més pressions ni opressions cap als nostres cossos. Els nostres cossos s'han de respectar sempre, siguin com siguin!