< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

26.09
2023
REPENSEM LA MERCÈ

Un any més, s'ha demostrat que el model massificat i mercantilitzat de festa, com el de la Mercè és un model insegur, que no té en compte els veïns i veïnes i sense cap mena de valor social ni de ciutat. Aquest any, hem vist com, amb un nou govern molt més acceptat per les elits i els mitjans, el debat sobre seguretat a la Mercè ha estat gairebé inexistent. Així i tot, hem viscut situacions idèntiques a la dels anys anterior.

El debat sobre seguretat és present des de fa anys al voltant de la ciutat de Barcelona. Ha estat generat sobretot des de sectors burgesos de la ciutat per incentivar l'estigma i discriminació cap a les classes més vulnerables. I, si bé és cert que es donen situacions d'inseguretat derivades d'un model de ciutat i oci mercantilitzats, massiu i sense valors, la sensació d'inseguretat sempre té com a origen una societat capitalista, individualista i patriarcal i, per tant, insegura de per si.

No obstant això, el Jovent Republicà creiem necessari trencar aquest relat i construir un nou debat sobre seguretat, oci, urbanisme i espai públic centrat en els valors i les persones. Tanmateix, hem de defugir dels debats estèrils i sensacionalistes que aborden la seguretat i l'oci des d'una perspectiva classista i sense aportar un valor real a la qüestió.

La seguretat ha de ser tot el contrari: hem d'entendre-la com la via perquè tothom pugui desenvolupar el seu projecte vital lliurement amb totes les necessitats materials cobertes: habitatge, treball, suport, socialització, igualtat... Són els conceptes claus per generar contextos socials segurs.

En l'oci veiem com els models massificats i mercantilitzats no tenen res a veure amb el concepte de festa major. Així i tot, l'Ajuntament continua apostant per generar espais de concentració excessiva de gent i impulsats per empreses amb ànim de lucre.

No volem festivals privats, volem una festa popular!



Repensem la Mercè:

La Mercè és una festa tradicional que prové d'una base popular, centrada, des d'una visió religiosa, però en la gent i en la reivindicació de Barcelona i dels seus barris. Com a festa que reivindica la identitat de ciutat, no podem renunciar a aquesta ni als seus valors. Apostem per recuperar aquest model de ciutat i de festivitat, defugint l'actual.

La Mercè ha de tornar a ser una Festa Major de ciutat per a veïns i veïnes de Barcelona on es generi comunitat i valor col·lectiu.

  • Donem suport a un oci popular on l'associacionisme tingui un paper clau en l'organització de les festes i l'Ajuntament sigui un suport per a aquestes.
     
  • Apostem per un model no mercantilitzat, evitant que qui organitzi la festa siguin empreses privades.
     
  • Treballarem per tenir unes festes nocturnes no massificades i descentralitzades , centrades en els barris. Amb més concerts de petit format apostant per la cultura popular i grups locals i un model de barraques on totes les entitats puguin participar.
     
  • S'ha d'incentivar l'activitat diürna de la festa major on l'espai públic sigui l'escenari perquè veïns, veïnes i entitats de ciutat i barri puguin generar connexions i valors comunitaris.
     
  • Les festes sempre han de girar al voltant d'uns valors que marquin el seu tarannà: feminisme, ecologisme, participació ciutadana, cultura popular, llengua i reflexió social.

Visca la futura festa major popular, descentralitzada i no mercantilitzada!

Mercè23