2024
Afortunadament, cada vegada estem més a prop d’una societat lliure i diversa que ens permet a les persones LGTBI+ viure les nostres vides sense discriminacions i pors.
Tot i això, i malgrat els avenços, encara hem de reivindicar la necessitat d’erradicar les violències i discriminacions que patim les persones del col·lectiu LGTBI+ en tots els àmbits de les nostres vides.
Volem acabar amb l’LGTBI-fòbia perquè l’odi, el rebuig, l’assetjament i els climes hostils en els nostres entorns familiars, a la feina, a l’espai públic, als llocs on sortim de feina, al transport públic, a les escoles, a les universitats, i fins i tot a les institucions, vulneren els nostres drets més fonamentals.
Evidenciem que cal treballar pel respecte per la diversitat afectiva, sexual i de gènere, per un futur sense odi, més quan les dades ens mostren que les agressions estan augmentant.
En aquest sentit, destaca la “Radiografia de l’LGTBI-fòbia a Catalunya” elaborada pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, on es fa palès que l’any 2023 es van atendre 670 situacions d’LGTBI-fòbia a Catalunya, de les quals 282 van acabar amb denúncies penals davant els Mossos d’Esquadra.
Les dades també ens mostren que a Catalunya la majoria d’incidències s’han produït en l’àmbit social, l’educatiu i en el registre civil, destacant que més de la meitat de les persones afectades són persones trans, sobretot dones.
Paral·lelament, aquesta setmana també hem conegut l’estudi de l’Agència de Drets Fonamentals de la UE, el qual conclou que hi ha un repunt de la violència contra les persones LGTBI+, tot destacant que el 14% de les persones del col·lectiu han patit violència física.
És preocupant que més de la meitat de les persones LGTBI+ declari haver estat ridiculitzada, molestada, insultada o amenaçada en l’entorn educatiu per la seva orientació sexual o identitat de gènere.A més, aquest estudi també apunta que només un 10% de les persones que ha patit discriminació la denuncia.
No podem permetre que els discursos d’odi, els quals fomenta principalment l’extrema dreta, ens facin retrocedir en la visibilitat del col·lectiu LGTBI+ i per la que tant hem lluitat. No podem permetre que siguin habituals les notícies de discursos d’odi i LGTBI-fòbia.
Avui celebrem que fa 34 anys l’OMS va retirar de la llista de trastorns mentals l’homosexualitat, i continuarem treballant per un futur sense odi, per acabar amb l’LGTBI-fòbia, com ho hem fet sempre.
Hem de destacar les victòries assolides en els darrers anys gràcies a la lluita del teixit associatiu i del suport d’organitzacions com la nostra, que ens han permès ser capdavanters i avançar en la protecció dels drets de les persones LGTBI+, perseguint les agressions i trencant estigmes, moltes vegades resistint a la repressió.
Davant l’onada reaccionària i feixista, que ens amenaça, des del Jovent Republicà seguim treballant de forma incansable i constant perquè ningú quedi enrere, i seguim impulsant polítiques públiques que ens protegeixin, en àmbits com l’educatiu, el social, el laboral, o fins i tot a les xarxes socials.
El Jovent Republicà lluitem per un futur sense odi, acabem amb l’LGTBI-fòbia!