Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

15.04
2008
El dret de les dones a l'avortament

El dret de les dones a decidir és un aspecte central de la proposta feminista. Reclamem el dret de les dones a interrompre un embaràs que no desitgen, siguin quines siguin les causes que motiven la seva decisió. Considerem que ningú pot atorgar-se l'autoritat per a valorar i decidir sobre la seva decisió ja que ningú ha d'atorgar-se l'autoritat per a valorar i decidir sobre les causes que té una dona, ni per a realitzar processos de verificació moral que deslegitimin la decisió de les dones.

En l'actualitat, la potestat de decidir la tenen els i les jutges, els i les psiquiatres que han de certificar el risc per la salut psíquica de l'embarassada així com també les associacions pro-vida que denuncien dones que han avortat. A tots aquests entrebancs cal sumar-hi, en el cas de les adolescents, l'autorització paterna o materna per a interrompre l'embaràs. Aquesta és una de les injustícies de la legislació actual: l'avortament està tipificat com a delicte dins el Codi Penal on s'equipara a altres delictes com l'assassinat. L'altre gran problema que presenta la normativa és que no garanteix que les dones puguin avortar en al xarxa sanitària pública de forma normalitzada com qualsevol altra prestació. Aquesta situació provoca que només les dones que puguin permetre's una intervenció d'entre 300 i 800 euros tinguin l'opció real d'interrompre un embaràs no desitjat.

Per aquests motius, i el context actual d'atac contra els drets de les dones així ho demostra, es fa urgent que el dret a l'avortament deixi de ser considerat delicte i tingui una legislació pròpia. Però els esforços a nivell jurídic no són suficients si no s'acompanyen de mesures integrals que facin obligatòria l'educació sexual com a part del currículum escolar i facilitin l'accés a tota mena d'anticonceptius.

Propostes:

- Garantir una educació sexual obligatòria exempta de prejudicis sexistes, integral i respectuosa amb la diversitat sexual, amb les seves diferents expressions i orientacions.
- Garantir el dret universal a l'anticoncepció de qualitat, amb la regulació de l'objecció de consciència en l'anticoncepció d'emergència i que no es permetin enfocaments assistencials no integrals.
- Garantir l'atenció de qualitat en salut sexual i reproductiva a la sanitat pública.
- Garantir la informació sobre el procés de l'avortament i els seus riscos.

Us recomanem que consulteu l'estudi realitzat per vàries associacions feministes i de professionals sobre la Interrupció voluntària de l'embaràs aquí