2009
Les joventuts independentistes de Ponent, sensibilitzades després de les noves dades sobre les interrupcions voluntàries de l’embaràs
Després de la publicació de noves dades sobre les interrupcions voluntàries de l'embaràs a què se sotmeten les joves de les comarques de Lleida, la Federació Regional de les JERC Ponent volem manifestar que:
1. L'augment en un 48% durant l'any 2008 de les lleidatanes que avorten és una dada preocupant i que posa en evidència el fracàs de les estratègies de prevenció i d'informació sobre sexualitat a l'abast del jovent lleidatà. És, per tant, imprescindible que l'acció de les institucions tingui la garantia dels drets sexuals i reproductius com una de les seves prioritats a les comarques de Ponent.
2. L'accés a l'anticoncepció continua sent dificultosa pel jovent lleidatà a causa del seu cost econòmic (sobretot pel que fa als mètodes hormonals) i pel control social encara present en moltes poblacions de la Plana. Les JERC apostem decididament per la gratuïtat dels mètodes anticonceptius, tal com els moviments de dones porten reivindicant des dels inicis de la democràcia.
3. El fet que pràcticament la meitat dels avortaments per part de les lleidatanes es realitzin fora de la província i en centres privats genera una diferència important entre aquelles dones que poden fer-hi front econòmicament i aquelles que no. Les JERC Ponent creiem en la interrupció voluntària de l'embaràs com una prestació sanitària que ha de ser efectivament gratuïta i a la qual totes les dones han de poder accedir amb rapidesa i seguretat dins la xarxa de salut pública de les nostres terres.
Sabem que el marc normatiu que regula les interrupcions voluntàries de l'embaràs als Països Catalans és competència de l'Estat espanyol, que es troba actualment iniciant el debat parlamentari d'una llei de mínims que ens van vendre com la llei "més progressista d'Europa".
Per tot això, dins el marge d'actuació del govern català, instem la Conselleria de Salut a adoptar a les terres de Ponent un pla integral específic de mesures d'abordatge i prevenció dels embarassos no desitjats i pel ple gaudi del jovent de les comarques de Lleida dels seus drets sexuals i reproductius.
Exigim també a la Conselleria que faci un estudi exhaustiu sobre les facilitats d'accés per part del jovent lleidatà als mètodes anticonceptius, a l'anticoncepció d'emergència i a la informació sobre sexualitat i prevenció de les ETS i remogui els obstacles que encara existeixen per al seu lliure accés. Considerem també que és imprescindible que s'abordi amb seriositat i rigor la informació a les joves amb embarassos no desitjats que decideixen avortar i que s'augmentin els recursos dels centres hospitalaris públics de Ponent perquè puguin assumir el total de la demanda.