Segueix-nos:
< Tornar enrere

EDUCACIÓ

12.10
2013
L’ensenyament és un dret, no un privilegi!

Joan Vea. Des que s’han començat a sentir els efectes de la crisi econòmica, els governs de l’Estat i de les administracions autonòmiques l’han utilitzat com a pretext per a realitzar tota una sèrie de retallades ideològiques en els pilars de l’Estat del Benestar, que no hagueren estat possibles sense una excusa d’eixa magnitud.
Un dels sectors on més fortes han estat les retallades ha estat en l’ensenyament, en tots els seus nivells, des d’infantil a les universitats, en tots els nivells s’ha produït una retallada de recursos a disposició dels centres, retallades en els sous dels professors i augment de les hores que han de treballar, amb la pèrdua de qualitat de la seua tasca pedagògica, o augment de les ràtio d’alumnat per aula, produint massificació i una menor atenció rebuda per l’alumnat.
Tot un seguit de retallades que han afectat la qualitat de l’ensenyament públic, garantia de la igualtat d’oportunitats de les persones. Una igualtat d’oportunitats que es veu més amenaçada que mai en l’ensenyament superior, sobretot en l’accés a les universitats.
A la pujada de les taxes universitàries que s’han anat aplicant en els darrers anys, hem vist com el ministre Wert ha endurit l’accés a les beques, pujant la nota necessària per poder accedir a una beca que, en molts casos, marca la diferència entre continuar o no els estudis. Una reforma que dificulta que les persones de classe treballadora puguen formar-se a l’ensenyament superior, ja que se’ls exigeix una nota superior per poder continuar els estudis que a les persones amb més recursos. En altres paraules, qui s’ho pot pagar, amb un 5 continua la carrera i qui no s’ho pot pagar necessita un 6,5 mínim.
Des de les JERPV no acceptem aquesta distinció per la que són els recursos econòmics el que determinen si l’estudiant pot continuar o no la seua carrera acadèmica. No podem tolerar que s’expulse d’aquesta manera el jovent de classe treballadora de l’oportunitat de formar-se a les universitats i de desenvolupar el seu potencial.
Les JERPV defensem una política de beques que garantisca que cap persona quede fora del sistema educatiu per motius econòmics, perquè per a nosaltres l’educació és un dret, no un privilegi per a qui se la pot pagar.

Joan Vea, Portaveu de les JERPV