Segueix-nos:
< Tornar enrere

EDUCACIÓ

24.02
2015
Les JERC ens oposem al decret del 3+2

El ministre espanyol d'Educació, José Ignacio Wert, ha tornat a actuar i, com sempre, en contra del que es pressuposa, ho ha fet contra els interessos dels estudiants.

A partir d'un real decret, com sol ser habitual en aquest ministre i en aquest govern, actuar a cop de decret, és a dir, sense passar pel parlament on es podria debatre i discutir la seva proposta, ha canviat els crèdits que han de tenir les carreres i els màsters universitaris. El 2007 -en el marc del Procés de Bolonya d'infaust record per la seva aplicació a l'Estat espanyol- es va fixar en 240 crèdits els graus i en 60 els màsters. Amb la reforma del ministre Wert es flexibilitza la durada de les carreres -entre 180 i 240- i dels màsters -entre 60 i 120.

Així doncs es canvia allò que es va errar en l'aplicació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) a l'Estat espanyol i que tant es va criticar tant des del mateix sistema universitari com des de la comunitat educativa: no podien argumentar que l'EEES afavoria l'homologació amb Europa si en lloc del 3+2 que implementava la gran majoria del vell continent, l'Estat espanyol optava per un 4+1 per buscar els estudiants de l'Amèrica del Sud, amb aquest mateix sistema.

Tanmateix des de les JERC no podem celebrar la rectificació per part del govern espanyol perquè s'ha fet de la pitjor manera possible.
Primer de tot perquè no s'ha avaluat el sistema actualment vigent, segon perquè el canvi no s'ha fet amb cap consens, ni amb les universitats ni amb cap sector de la comunitat educativa. Com sempre hem defensat des de les JERC, l'educació com a àmbit vital pel futur d'un país necessita una estabilitat i no es pot canviar una vegada rere l'altre perquè l'únic que s'aconsegueix és reduir-ne la qualitat.
La flexibilitat que afavoreix el ministeri espanyol -aquest decret permet fer les mateixes carreres amb diferents duracions- tampoc és positiva pel sistema universitari. Una vegada més és necessari el consens al sistema universitari català, en el marc de la Xarxa Vives que comprèn tot el país- perquè els estudiants no en surtin perjudicats per un doble sistema.

Després dels augments desorbitats dels preus dels graus i dels màsters perpetrats pel govern de Convergència i Unió i amb el beneplàcit imprescindible del govern espanyol és evident que aplicant un model 3+2 significa esprémer més els estudiants i que hagin de pagar encara més per formar-se. Per les JERC aquesta és una línia vermella que no permetrem que es traspassi: el canvi de model no pot significar un augment de preu emmascarat.

El decret també afegeix que no significarà un augment dels recursos públics, la qual cosa implicarà una disminució dels ingressos de les universitats ja que ingressaran menys per les matrícules atès que els estudiants només cursaran tres anys de carrera i no quatre i no es podran permetre cursar el màster als preus actuals. Amb aquesta situació, doncs, només es provocarà una disminució de la qualitat de la universitat.

Finalment, i amb una oferta sobredimensionada de màsters privats a preus prohibitius respecte els públics, el decret del ministre Wert implica, encara més, un atac a les classes populars del país que no podran cursar els seus estudis atès els preus desorbitats, la manca de beques i la poca oferta de màsters públics.

Així doncs les JERC convoquem a la vaga convocada pel dijous 26 de febrer als institut i universitats d'arreu dels Països Catalans i a participar a les manifestacions convocades arreu del país.

Per l'educació pública i en qualitat, ni un pas enrere!

Manifestacions

Barcelona: Plaça de la Universitat 12h
Palma Plaça del Tub 12h
València Facultat de Geografia i Història 12h

Pancarta de les JERC en una manifestació estudiantil Pancarta de les JERC en una manifestació estudiantil