Segueix-nos:
< Tornar enrere

POLÍTICA I COOPERACIÓ INTERNACIONAL

22.07
2020
Posicionament sobre els fons de reconstrucció europeus

Aquesta setmana els més alts representants dels estats i les institucions europees han acordat el repartiment del fons de reconstrucció per a la crisi de la COVID-19 i el pressupost europeu dels pròxims set anys.

Les negociacions i els acords evidencien que el que estava en discussió no eren les millors eines per ajudar la ciutadania a superar la crisi, sinó les relacions i els conflictes pel poder entre els Estats.

La quantitat de recursos posats sobre la taula, significativament més baixa que la que demanava el Parlament Europeu, i sens dubte del que es necessitaria, així com la condicionalitat de les ajudes, és una victòria més de l'europeisme tecnocràtic, que busca reforçar els dogmes de l'austeritat i la desigualtat nord-sud en cada negociació.

L'augment del deute públic dels estats del sud, la condicionalitat, el mecanisme de fre d'emergència per controlar les ajudes que els anomenats frugals han aconseguit establir i les previsibles retallades que voldran imposar en un futur no són la solució a una ciutadania que demana solucions reals i sostenibles a llarg termini, basades en la cooperació.

A més a més, la retirada de la clàusula referent a l'estat de dret és un exemple evident que s'ha prioritzat els interessos dels estats per sobre de reforçar els drets i les llibertats de la ciutadania europea en aquesta crisi i en un futur, obrint les portes a violacions de drets humans que ja estan tenint lloc, en contra de les minories i col·lectius discriminats.

Celebrem la creació d'impostos a escala europea, així com l'emissió de deute conjunt per iniciar la creació de mecanismes de redistribució fiscal, però ens preocupa la retallada dels recursos destinats a la transició ecològica i la recerca en el pressupost europeu, uns fets que, altra vegada, van en contra dels interessos de la ciutadania i només respon a interessos estatals; així com l'augment dels xecs compensatoris als països contribuents nets, que farà que a la llarga el cost d'aquesta crisi l'assumeixin els estats del sud.

Finalment, convé recordar que la Unió Europea es manté opaca, amb mecanismes de control democràtic poc clars i que és més un espai de repartiment de poder internacional per a elits nacionals que un lloc on posar en comú els interessos de la ciutadania i els pobles.

Els acords evidencien que el que estava en discussió no eren les millors eines per ajudar la ciutadania Els acords evidencien que el que estava en discussió no eren les millors eines per ajudar la ciutadania