Segueix-nos:
< Tornar enrere

ASSEMBLEA NACIONAL DE DONES

28.05
2021
La higiene menstrual, una necessitat bàsica!

Avui, Dia Mundial de la Higiene Menstrual, volem evidenciar una vegada més que la menstruació i el coneixement dels cossos de les dones continuen sent motiu de silenci, tabús i estigma per a la nostra societat; tant per a les joves com per a les més adultes.

La menstruació hauria de ser una qüestió de salut pública primordial, però hi ha una falta d’accés a informació sobre la nostra pròpia salut, els productes i els lavabos segurs. Això se suma a les creences culturals que consideren brutes i impures les dones que es troben en els dies de la menstruació. Tot plegat provoca una discriminació i desigualtat que atempta contra els drets humans de milions de dones i de les nenes. 

Aquestes discriminacions estan presents tant en l’àmbit educatiu, com el laboral i el sanitari. A països on existeix un gran estigma, un gran nombre de nenes no van a l’escola perquè es considera que no poden relacionar-se amb altres persones durant la menstruació. Cal trencar amb el tabú i l’estigma de la menstruació i promoure un ensenyament sobre com funcionen els nostres cossos, el nostre cicle menstrual i com ens afecta tot això a nivell físic i psíquic.

Un altre exemple d’aquesta discriminació és que tot i l’evidència que moltes dones pateixen grans dolors durant els dies de menstruació, no existeixen permisos menstruals que facilitin la conciliació laboral.

Les malalties de la salut de les dones que patim són les que reben menor atenció i menys recursos per a la recerca. És el cas, per exemple, de l’endometriosi. Encara no hi ha protocols ni prevenció per aquesta malaltia i les dones que la pateixen fins i tot són menyspreades per un sistema de salut que les titlla d’exagerades i resta importància al dolor que senten, basant-se en l’estereotip que la dona és dèbil i per tant no sap suportar-lo.

La falta d’investigació i evidència científica en la menstruació també provoca que no existeixi una regulació rigorosa sobre els tòxics que contenen alguns dels productes com els tampons i les compreses. És per això que cal promoure la innovació en salut d’aquest tema i els mètodes alternatius com les copes menstruals, les esponges, les compreses de tela i les calces menstruals, en comptes de productes industrials que tenen un efecte nociu per a la salut de les dones i també per al medi ambient.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana no només demanem a l’Estat espanyol que redueixi al mínim l’IVA dels productes per a la higiene menstrual, n’exigim la gratuïtat. Són productes de primera necessitat per a les dones i per a les persones menstruants, i la despesa que suposen al llarg dels anys és ingent. A més a més cal no oblidar la precarització sistemàtica que pateixen les dones i la bretxa salarial, factors que contribueixen a agreujar la pobresa menstrual. Per aquests motius, el Jovent Republicà creiem primordial garantir l’accés a aquests productes amb criteris d’equitat. 

Encara hi ha una discriminació i desigualtat brutal que atempta contra els drets humans de milions de dones i nenes arreu del món Encara hi ha una discriminació i desigualtat brutal que atempta contra els drets humans de milions de dones i nenes arreu del món