< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2024
Honor i glòria als combatents catalans

El 26 de gener de 1641, en el marc de la Guerra dels Segadors, les tropes catalanes feien fora de Montjuïc i contundentment a les tropes hispàniques. Gairebé 300 anys després, l’any 1939 les tropes franquistes entraven a Barcelona en el que suposaria un cop definitiu a la resistència antifranquista a Catalunya. Però encara un tercer esdeveniment es va donar un 26 de gener. L’any 1979, la policia espanyola disparava contra el jove militant independentista Martí Marcó. Moriria dos dies després. 

Aquest dia és una data assenyalada al nostre calendari. Tant de temps després d’aquests diferents fets, el jovent independentista no podem deixar que res caigui en l’oblit. Això ens posa en la necessitat de tenir un dia al calendari en què recordem totes aquelles persones que ens van precedir en la nostra lluita per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans. Catalans i catalanes que, amb nom propi o sense ell, ho han donat tot per fer possible allò pel que treballem dia rere dia, fins i tot la seva vida. Nosaltres no podem fer altra cosa que no sigui recordar-los, heretar el seu coratge i conjurar-nos per homenatjar-los amb la victòria definitiva.

En un moment com l’actual on ens trobem un escenari de desmobilització, on la qüestió sobre l'emancipació del nostre país no sembla estar al centre del debat polític, és probablement quan té més sentit un dia com el d’avui. Quan pitjor estaven les coses, militants com Martí Marcó no van tenir por a fer un pas endavant i assumir el paper que la història els havia fet jugar. Avui, en un context completament diferent i després de viure més de prop que mai el que podria haver estat la independència de la nostra nació, hem de ser nosaltres els qui fem aquest pas endavant. 


El jovent independentista d’aquest país ha de tornar a fer el pas que ja va fer l’octubre del 2017 o la tardor del 2019; però també agafar com a referència la lluita de tots aquells soldats a qui no els va tremolar el pols a l’hora de donar un cop de puny sobre la taula i alçar-se. Nosaltres, que som el pal de paller d’aquest país, som els qui hem de fer realitat allò que portem tan dins nostre, allò pel que ho donaríem tot.


Agafem el testimoni de tots aquells que avui recordem i fem realitat la victòria del jovent independentista. El 26 de gener, és la millor data per reivindicar-nos com els únics que podem fer-ho realitat. No fallem la memòria d’aquells que ens van precedir, d’aquells combatents que, patriòticament, ens van ensenyar quina era l’actitud i la perseverança que aquest país necessita. Guanyem i dediquem-los tots els passos que fem fins assolir la República Catalana. 
Martí Oliver i Luque- Portaveu Regional Baix Besòs- Maresme

Mural Martí Marcó Mural Martí Marcó