< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2023
LA IMPORTÀNCIA DE LA DONA A LA LLUITA FEMINISTA DURANT LA HISTÒRIA

El feminisme, tot i ser una reivindicació actual, és una lluita històrica i que ha durat i evolucionat durant els últims segles. És un moviment social i polític que té per inici la Revolució Francesa, per tant, les seves arrels filosòfiques són basades en la Il·lustració. El feminisme, lluita contra tota forma de violència i abús que pateixen les dones en el sistema patriarcal pel simple fet de ser dones.

Cal veure, però, que aquesta lluita no ha estat sempre com la coneixem. Durant la primera onada feminista (de mitjans del segle XIX a mitjans del segle XX) la principal reivindicació va ser el dret al sufragi per poder escollir elles mateixes quins volien que fos el seu destí en la vida política. Les feministes que ens han precedit també reclamaven el dret al divorci, els drets a la propietat i a una educació igualitària.

Posteriorment, veiem com el moviment avança i hi ha la segona onada feminista a la segona meitat del segle XX. Aquesta etapa es basa en la lluita contra les desigualtats socials, la violència sexual, i la reivindicació dels drets reproductius de les dones. És en aquest moment on es descriuen termes actuals tan rellevants com el patriarcat.

Una de les violències que patim les dones és la invisibilització històrica, aquest 25 de novembre volem posar en valor la lluita de dones que han reivindicat la cultura i la nació catalana.

Quan parlem de cultura catalana a tothom pensa en noms d'homes, però les dones hem tingut un rol molt important en la defensa i la lluita per la cultura catalana. Autores com Montserrat Roig o Maria-Mercè Marçal han sigut autores que han lluitat i defensat la llengua catalana mentre reivindicaven el moviment feminista dins del moviment de l'alliberament nacional català.

Durant molts anys, la política ha estat considerada una cosa d'homes, tot i això, hi ha hagut dones que han trencat amb els estereotips imposats i que han fet política feminista des de les institucions catalanes.
Aquest és el cas de les Republicanes com Anna Murià i Nativitat Yarza, que van fer front a totes les adversitats per poder canviar la societat des de l'activisme polític i dins de les institucions. Nativitat Yarza va ser la primera alcaldessa de Catalunya, encapçalava la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya. Per altra banda, Anna Murià va ser una activista política que va participar en campanyes per l'indult dels presos del complot del Garraf o a demanar firmes per l'Estatut d'Autonomia.

Des del Jovent Republicà Baix Besòs- Maresme continuarem reivindicant la lluita feminista que encara continua sent necessària. Mai oblidarem a totes aquelles dones que han defensat els nostres drets al llarg de la història. Gràcies a activistes com elles nosaltres tenim el camí més fàcil, tot i les dificultats que ens trobem en l'actualitat. Seguirem sempre defensant i lluitant en contra del sistema patriarcal que ens oprimeix per poder desinvisibilitzar i posar al lloc de la història a totes les dones que han fet possible la lluita feminista dels Països Catalans.

Cartell article Cartell article