< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2016
LLUITEM CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA DES DE LA BASE


Avui, com cada 25 de novembre, reivindiquem el dia contra la violència VERS LES DONES. Commemorem aquest dia l’assassinat de les germanes “mariposa”, activistes polítiques que es va oposar a la dictadura dominicana trujillista.

Avui dia encara és vigent la violència vers les dones, sustentada per un sistema heteropatriarcal perpetuat pel sistema de producció capitalista. Malgrat que el feminisme és un tema candent actualment, segueix creixent el nombre de dones víctimes de violència de gènere.

En els últims anys, el percentatge de violència masclista entre joves no ha parat de créixer i el que encara és més preocupant, sembla que els joves han perdut la consciència del que vol dir la violència masclista i és que la majoria creu que només ho és la física o sexual, i no per exemple el control sobre la parella, que un terç considera normal o inevitable.
Al 2016, als Països Catalans el masclisme ha assassinat 24 dones, 3 d’elles del Maresme i Baix Besòs. No podem oblidar que són més que una xifra d’assassinades, i que no és l’única forma de violència existent. El masclisme arrelat a la societat pren formes més subtils  de violència que segueixen perpetuant rols de gènere i que no són comptabilitzades.

Des de petits -amb la construcció social de la persona- rebem comentaris quotidians, aparentment inofensius, que perpetuen el motlle social actual i desemboquen en la normalització de la violència més subtil: els micromasclismes. A mesura que ens anem construint com a persones dins la societat, anem accentuant la diferència entre homes i dones generant una opressió dels homes vers les dones, desencadenant una acceptació de la violència que perpetua aquesta opressió.
La violència vers les dones actua a diversos nivells: violència física, sexual, psicològica, econòmica i institucional. Totes elles tenen origen i s’interrelacionen dins d’un mateix sistema.

El canvi d’aquesta estructura social és possible, però és imprescindible que implementem models educatius que incloguin una feina pedagògica de deconstrucció i crítica del sistema establert a la nostra societat. És vital assenyalar qualsevol tipus de violència per tal d’evitar-ne la normalització.

Les dones hem de fer sentir la nostra veu i ser protagonistes de la construcció d’una nova societat més justa i igualitària. Hem de ser una peça clau en el Procés Constituent i tenir la certesa que la nostra República parlarà també amb veu de dona. 

Encoratgem a participar a les mobilitzacions contra la violència vers les dones convocades arreu del territori:

25N (BARCELONA) - MANIFESTACIÓ “NO ÉS NO. NO HO OBLIDEM” A LES 19H DES DE CANALETES FINS A PLAÇA SANT JAUME 

25N  (MATARÓ) - CONCENTRACIÓ A LES 19:30 DAVANT L'AJUNTAMENT DE MATARÓ

25N (PREMIÀ DE MAR) - CONCENTRACIÓ A LES 20H DAVANT L'AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE MAR
 
25N  (BADALONA) - ACCIONS UNITÀRIES A LA PLAÇA DE LA VILA 17:3O H

Imatge contra les violències de base Imatge contra les violències de base