< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2022
MANIFEST 25N

Un any més, el 25 de novembre, el Jovent Republicà del Baix Besòs - Maresme reivindiquem el dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones.  Una data assenyalada que ens obliga a recordar que dia a dia, i durant tot l'any, les dones encara continuem patint violència pel simple fet de ser dones

La violència masclista és un producte de la cultura patriarcal, la màxima expressió de la qual es construeix al voltant d'allò que coneixem com a masclisme. En aquest sentit trobem múltiples formes de violència: des de la física, a la psicológica o la sexual, entre d’altres. 

Enguany, posem el focus sobre la pressió estètica, una forma de violència que sovint és més invisibilitzada, però que s'exerceix de forma reiterada en contra de les dones.


La realitat ens diu que la nostra societat pressiona a les dones al llarg de les seves vides per complir amb uns cànons de bellesa determinats, i per tal que encaixin així dins un físic i un ideal perpetrat per la mirada masculina fruit del sistema patriarcal.

Els estereotips lligats als rols de gènere i els cànons de bellesa imposats, comporten sobre les dones la creació de complexes i inseguretats tant a nivell físic com psíquic. Aquests cànons són els que, tant històricament com en l'actualitat, han fet que les dones ens mostrem com  un atractiu a disposició dels homes i que entreguem el nostre cos a una sèrie de pràctiques, sense sentit o perjudicials per la nostra salut. El maquillatge, la depil·lació, les dietes no saludables, l'automedicació i els transtorns alimentaris són clars exemples.

La relació entre el patriarcat i la pressió estètica és evident, ja que fomenta la idea de considerar a les dones com a objectes i no subjectes. Això s’intensifica amb el capitalisme, donat que la indústria de la imatge ha trobat un mercat en el qual invertir a costa de la salut física i mental de les dones.

És per això, que aquest 25 de Novembre les dones del Jovent Republicà del Baix Besòs - Maresme alcem la veu en contra d’aquesta forma de violència estructural, que aboca a dones, nenes i adolescents a seguir uns estereotips de gènere autodestructius per tal de ser acceptades socialment. 

Acabem amb la pressió estètica,

Trenquem amb les imposicions del patriarcat!

 

Cartell 25N Cartell 25N