< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

11.04
2023
30è ANIVERSARI DE LA MORT DE GUILLEM AGULLÓ

30 anys de l'assassinat de Guillem Agulló, fa 30 anys que un militant Maulets i SHARP (Skinhead Against Racial Prejudice) de Burjassot moria assassinat a mans de nazis pel simple fet de ser antifeixista.

Durant la matinada de l’11 d'abril de 1993, Guillem va ser assaltat per un grup que ràpidament el van començar a agredir, algunes persones ho van intentar impedir, però de sobte un dels assaltants va treure un ganivet i el va apunyalar al cor. Mentre els amics de Guillem l'intentaven socórrer els assaltants marxaven cridant “Sieg Heil” i cantant el “Cara al sol”.
 
Aquest assassinat es va saldar amb la detenció dels 5 participants, els quals eren coneguts membres de grups neonazis de la ciutat de València. Durant el procés judicial la campanya mediàtica contra la víctima, el seu entorn i la seva família va ser furibund; estigmatització, burles i amenaces es van convertir el seu pa de cada dia fins a l'actualitat, però també hi va haver resposta popular, les mostres d'adhesió i solidaritat cap a la família i en record de Guillem van ser moltes, fins al punt que durant la vista hi va haver concentracions demanant justícia per a Guillem davant dels jutjats, les quals van ser durament reprimides per part de la policia.
El judici va acabar només amb la condemna de l'autor material de la fatídica ganivetada, Pedro Cuevas, la resta d'implicats van quedar absolts, ja que el jutge no va admetre els motius polítics i només ho va veure com una “baralla entre joves”. Cuevas va ser sentenciat a 14 anys, però només en va complir 4, el 2007 es va formar part de les llistes d'Alianza Nacional a Xiva de Bunyol i el 2013 va estar implicat en l’operació Panzer.
 
Aquest cas ens demostra una vegada més la impunitat que té el feixisme dins l'estat espanyol, el qual persegueix la dissidència i no sols protegeix sinó que anima a l’extrema dreta. Han passat 30 anys d'aquests fets i dia a dia veiem com el feixisme i els discursos d'odi van creixent tant al carrer, com a les xarxes, com també a les institucions. Estem a les portes d'unes municipals on l'extrema dreta tant catalana com espanyola es presentaran a multitud de municipis.
 
Des del Jovent Republicà del Baix Besòs- Maresme en record i honor a Guillem i a tants d'altres que han donat la vida per la llibertat i contra el feixisme, hem de dir que NO PASSARAN, que ens trobaran a totes les places i a tots els carrers per recordar-los que no són benvinguts ni als nostres barris ni als nostres pobles.

Imatge 30è Aniversari mort de Guillem Agulló Imatge 30è Aniversari mort de Guillem Agulló