< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

26.01
2023
COMUNICAT DIA DEL SOLDAT CATALÀ

La diada del soldat català ha estat reivindicada pels moviments independentistes i d’esquerres des dels anys vuitanta. El 26 de gener recordem l’existència de lluitadors armats que van lluitar i donar la vida per la llibertat del nostre país, tot coincidint amb la batalla de Montjuïc i la mort de Martí Marcó.

D’una banda, la batalla de Montjuïc de 1641 és un símbol de la resistència de les tropes del poble català. Emmarcada a la guerra dels segadors, la batalla va enfrontar als terços espanyols-aleshores la força d’infanteria més poderosa del món- a les tropes catalanes dirigides pel diputat Francesc de Tamarit. Contra tot pronòstic, les tropes catalanes van humiliar i massacrar a l’enemic, obligat a fugir a Tarragona. Aquest episodi va quedar tan present a la memòria espanyola que fins i tot s’explica que el dictador Franco va voler esperar aquesta data per entrar a la ciutat de Barcelona a les acaballes de la Guerra Civil.

Però, com hem dit,  aquesta data també coincideix amb l’assassinat de Martí Marcó. Nascut al Raval de Barcelona, es va involucrar aviat en moviments culturals i polítics del nacionalisme català. A través d’ells va adquirir una consciència que el portà a apostar per la lluita armada- freqüent entre els moviments independentistes dels anys 70- formant part del primer comando de Terra Lliure. El 26 de gener de l’any 1979 va ser assassinat a trets per la policia espanyola quan fugia junt amb els seus companys d’un control disposat entre el carrer Bruc i Diputació.

Aquesta tragèdia ens recorda el compromís ferm i contundent que la nostra organització ha mantingut sempre amb l’alliberació de la pàtria: Martí Marcó era militant de les JERC.

El jovent Baix Besòs-Maresme reivindiquem aquesta diada amb orgull i sense complexos. Per aquest motiu aquesta matinada hem penjat una pancarta de 6 metres a Arenys de Mar, em memòria del nostre militant víctima de la repressió.
Tot i el pas del temps, tot i la nostra crida a la mobilització pacífica, ens mantenim fidels a l’esperit d’aquells que van morir pel país. Visca la terra!
 
 
 

Pòster penjat a Arenys de Mar en memòria de Martí Marcó Pòster penjat a Arenys de Mar en memòria de Martí Marcó