< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

10.12
2012
Crònica de la projecció del documental "Operació Garzón contra l'independentisme català" a El Masnou

una seixantena de persones assistiren a l'acte de les JERC el passat dia de la Constitució, on també intervingué en Jaume Oliveras, encausat i regidor d'ERC

El passat 6 de desembre, Dia de la Constitució, les JERC del Maresme i el Barcelonès Nord van organitzar, a el Masnou, una projecció del documental "Operació Garzón contra l'independentisme català", on hi van assistir una seixantena de persones.

El documental relata un dels episodis més foscos de l'etapa constitucional de l'estat espanyol: sota l'excusa de desarticular l'organització armada Terra Lliure el jutge Garzón, amb la complicitat de l'aparell de l'estat, va ordenar la detenció sistemàtica de gairebé un centenar d'activistes independentistes les setmanes prèvies als Jocs Olímpics del '92, detencions fetes amb la intenció d'evitar que els Jocs Olímpics es convertíssin en una plataforma que donés ressò internacional a les demandes de llibertat del poble català.

Diversos encausats que expliquen la seva experiència al documental destapen un fet encara més lamentable: no només se'ls va detenir, sinó que a més se'ls va torturar perquè donéssin informació. Finalment els afectats van iniciar un procés de denúncia que va acabar el 2004 amb una sentència del Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg que condemna Espanya per no investigar ni esclarir aquests fets.

Després en Jaume Oliveras, encausat i actual tinent d'alcalde del Masnou per ERC, va explicar la seva pròpia experiència personal durant aquest temps i finalment va haver-hi un pica-pica per a tots els assistents.

Mantenir viu el record d'aquests fets ens ha de servir per homenatjar aquells que van lluitar en moments més difícils i per animar-nos a culminar allò que gràcies al sacrifici de tots ells ara podem aconseguir: la llibertat nacional del nostre país. Endavant el Jovent Independentista dels Països Catalans!