< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.01
2016
Crònica de la pujada a Burriac - JERC Maresme Barcelonès Nord

Aquest diumenge 24 de gener les JERC Maresme Barcelonès Nord vam organitzar una pujada a Burriac. El motiu era commemorar l'assassinat, fa 37 anys, del militant independentista Martí Marcó i Bardella a mans de la policia espanyola. 

Així doncs una trentena de joves, militants i simpatitzants, van pujar al Castell i van desplegar una pancarta en homenatge d'en Martí Marcó. Tot seguit van realitzar una xerrada debat entorn la conveniència o no de disposar d'un exèrcit a la nova República Catalana.
 
Per explicar la seva experiència, aportar el seu punt de vista i dinamitzar el debat vam comptar amb tres convidats de talla. Per una banda l'Àngel Font, militant històric de l'independentisme i 1r tinent d'Alcalde de Vilassar de Mar, qui va defensar la necessitat de disposar de sistemes de defensa equiparables als de la resta de països del món, per raons de seguretat i real politik.
 
En segon lloc, el militant alellenc Walter Badia, excombatent del Frente Farabundo Martín de Liberación Nacional de El Salvador, va parlar de la seva experiència personal i de la íntima relació entre els exèrcits i la repressió de la població a favor dels interessos de les elits, i el paper de l'exèrcit com a generador, i no pas sufocador, de violència. Va posar l'exemple de Costa Rica com a model exitós de país desmilitaritzat.
 
Per últim, en David Minoves, president de la sectorial d'ERC de Cooperació, Solidaritat i Cultura de la Pau, va esgrimir l'oportunitat de la nova República com un revulsiu d'Estat pioner també a nivell mundial a favor de la Pau, la solidaritat entre pobles, i la desmilitarització. Va defensar el concepte holístic de seguretat ciutadana, que incideix i combat allò que, d'arrel, provoca violència: la desigualtat social i les violències estructurals (gana, laminació de drets ciutadans, pobresa).
 
Una de les conclusions generals de la jornada és la voluntat i disposició de les JERC d'encetar ja el debat entorn el model de la nova República en els seus diferents aspectes. Cal iniciar ja el Procés Constituent i decidir entre tots com serà el nou país. És la millor manera de consolidar i eixamplar la majoria social independentista i és també el pas més coherent a seguir en aquest procés que és netament democràtic i es fonamenta en la força i la mobilització de la gent. 

Pancarta en homenatge a Martí Marcó Pancarta en homenatge a Martí Marcó