< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

13.12
2013
Crònica de l'acte sobre la figura de Lluís Companys i la querella contra els crims del franquisme

Ahir, dia 12 de desembre, va tenir lloc a Arenys de Mar una xerrada, dins del marc de les jornades “Quina República volem construir?” organitzades per les JERC del Maresme i Barcelonès-Nord, sobre la vida i mort del President Lluís Companys i sobre la querella que s’ha presentat a l’Argentina pel judici que el va condemnar i el seu afusellament.
A les set de la tarda començava la xerrada amb l’ambient confós per l’esdeveniment que monopolitzava el dia: la data i pregunta de la consulta per la independència. A aquest fet se li afegia que una de les dues conferenciants, la diputada Gemma Calvet, arribava tard a causa de que una comissió al Parlament, d’on ella n’era la presidenta, s’havia allargat.
L’acte va ser introduït per la regidora d’Esquerra i advocada Annabel Moreno, que ràpidament va donar pas a una de les dues conferenciants: Blanca Arbell, presidenta comarcal d’ERC. Ella va anar junt amb en Joan Tardà i Toni Bou a l’Argentina per presentar la querella pel judici i l’afusellament de Lluís Companys. Va explicar la gran diferència que hi ha entre la justícia argentina i la espanyola, ja que amb pocs dies la magistrada Maria Servini de Cúbria havia acceptat la querella i l’havia adjuntat amb les altres ja presentades l’any 2010. A l’Argentina, a més de presentar la querella, van poder visitar els diferents casals catalans que hi ha a Buenos Aires o La Plata, per exemple.
Desprès de la intervenció de Blanca Arbell, es van presentar les bases del I Premi d’investigació històrica d’Arenys de Mar, que han estat redactades per la secció local. L’objectiu d’aquest premi és potenciar els treballs de tipus històric que permetin treure de l’oblit històries de la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme.
L’acte va acabar amb la intervenció de l'advocada i diputada Gemma Calvet, que va fer una exposició de la vida i la mort de Lluís Companys, centrant-se, sobretot, en els últims moments de la seva vida, passant per l’exili, el moment en que es separa del seu fill Lluís fins a arribar a la seva mort. A més, va remarcar que el procés que s’està duent a terme amb la presentació d’aquesta querella serà molt llarg i es tenen molts dubtes de que rebi alguna mena de suport per part del govern espanyol.
 

Foto d'un moment de l'acte Foto d'un moment de l'acte