2018
El corall vermell és un animal del grup dels Antozous que es troba únicament al Mar Mediterrani i a l’Oceà Atlàntic Oriental, incloent les Illes Canàries. Essent endèmic d’aquestes zones, s’ha convertit en un punt d’interès pel turisme subaquàtic; però les poblacions de corall vermell han estat sempre sotmeses a una forta explotació pesquera amb la fi d’utilitzar els seus esquelets en la indústria de l’ornamentació (1 tona anual pescada a la costa catalana durant els darrers 25 anys).
Un informe del 2017 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat va determinar que només el 10% de les colònies de corall vermell a la costa catalana es trobaven en un bon estat de conservació, i que la situació s’agreujava en les poblacions de menys de 50 metres de profunditat.
Un factor important a tenir en compte és que la reproducció del corall vermell és extremadament lenta (la base creix 1 mm cada 4 anys), i que els individus més grans són els que tenen un major potencial reproductor. Degut a la sobreexplotació pesquera, actualment només queden colònies petites de corall que, a sobre, són les que es reprodueixen més a poc a poc.
Per a la recuperació de les poblacions de corall és necessari prohibir-ne la pesca durant un llarg període de temps, i a més, acompanyar-ho d’altres mesures com prohibir la pesca dels individus amb menys d’1 cm de base o a menys de 50 metres de profunditat. Per això la Generalitat va establir una moratòria de 10 anys a partir del 2018 en els permisos de pesca a les aigües interiors de la costa catalana, que són les de la seva competència, i va mantenir reunions amb el Ministeri d’Agricultura per estendre la protecció a les aigües exteriors adjacents (tal com l’Estat està obligat a fer per decret quan una comunitat autònoma fixa una zona de veda).
Però fa uns dies, el Ministeri va fer cas omís de les mesures de protecció del corall vermell i va concedir 12 permisos per pescar corall en aigües exteriors de la costa catalana des del 2018 fins el 2027, des de Begur fins a Arenys de Mar.
Volem denunciar el desconeixement del territori per part de l’Estat i el Ministeri d’Agricultura, i el seu menyspreu. També volem posar sobre la taula que aquest és un atac més sobre les competències de la Generalitat de Catalunya en un moment d’intervenció de les nostres institucions amb el 155 des de fa ja mig any, en un moment on el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació no pot actuar formalment.
Cal posar fi als atacs ecològics que rep el territori i la nostra costa, que d’aquí poc es veurà sotmesa també al dragatge de la sorra a les platges per pur caprici turístic.
La costa no es toca, i el corall tampoc!