< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.03
2011
Esquerra, Accent, Reagrupament i les JERC signen el pacte electoral per anar junts a les eleccions municipals.


En un moment històric per a l’independentisme a Catalunya –marcat pel creixement sociològic dels que volen l’emancipació nacional però també pel resultat de les darreres eleccions al Parlament– cal sumar forces i treballar, des de Badalona, per la construcció de l’esquerra nacional. La vertebració d’aquest espai polític de progrés, independentista, modern i il•lusionant és clau a una ciutat com Badalona.
El pacte que s’ha presentant avui –i que suma quatre sensibilitats en una mateixa llista- es fonamenta en la voluntat de treballar conjuntament per la ciutat en base als punts programàtics següents: cohesió social; promoció local; regeneració democràtica i Ajuntament eficient i participatiu.

Miquel Estruch, president d'ERC i candidat a l'alcaldia ha afirmat que “en el moment en què hem començat a parlar de propostes concretes i de ciutat, l’acord ha estat fàcil perquè hi ha moltes més coses que ens uneixen que no pas ens separen”. A més a més, per a Esquerra “En aquestes eleccions tenim l’oportunitat de posar damunt la taula projectes que facin de Badalona un exemple per al país sencer".

Per la seva banda, Oriol Lladó, representant d'Accent - Independents per Badalona, ha dit que l’acord presentat demostra que el treball que la construcció de l’espai de l’esquerra nacional va per bon camí i que, per a Accent, aquest feina va més enllà del 22 de maig. En aquest sentit ha afirmat que “voldríem que aquesta taula fos més àmplia i treballarem amb tota la nostra energia perquè sigui possible en l’horitzó de 2015”.

Laura Soler, de Reagrupament Independentista, ha volgut destacar la il•lusió i l’esperit de col•laboració amb què s’ha forjat el pacte i ha explicat que “quan hi ha ganes i voluntat de créixer tot és possible”. Per a RCat la candidatura representa l’independentisme seriós i coherent i el comprimís de treballar amb ambició.

Per la seva banda, el jove representant de les JERC s’ha mostrat molt implicat en el projecte municipal i ha assegurat que la formació juvenil republicana aspira a ser un referent de l’independentisme creixent en la joventut i el seu compromís amb el futur: “Les JERC, el jovent independentista de Badalona, tenim com a prioritat millorar tant quantitativament com qualitativament les polítiques de joventut d'una manera transversal, s'han acabat aquells tòpics que només relacionen el jovent amb l'oci i l'esport”.
La prioritat de la candidatura que s'ha presentat avui és el treball per la cohesió social. En una ciutat com Badalona, amb problemes socioeconòmics que s'arrosseguen des de fa dècades, la cohesió social ha de tenir la inclusió com objectiu principal. En aquest sentit s'ha posat damunt la taula propostes concretes com un pla estratègic per a la cohesió social que vagi més enllà dels 4 anys de mandat i que permeti la continuïtat política i pressupostària de les polítiques de cohesió; el reforç del català com a llengua de trobada o la creació d'un comissionat de cohesió social per coordinar les àrees municipals que treballen aquesta matèria.

Pel que fa a promoció local, el pacte signat avui recull propostes com revalorar les zones industrials de la ciutat apostant per la conversió al sector sanitari, mediambiental i altres sectors de major valor afegit; prioritzar la formació continua, la formació professional i la formació en idiomes; incorporar criteris de sostenibilitat en la planificació urbanística o l’impuls de polítiques per reduir la burocràcia municipal o rebaixar la fiscalitat per als negocis que compleixin criteris socials, entre d'altres propostes.

Sobre regeneració democràtica, ERC, Accent, RCat i les JERC proposen que els municipis impulsin una regulació electoral catalana que reconegui les llistes obertes, la limitació de mandats, la declaració pública de béns abans i després de l'exercici del càrrec polític, la publicació anual de percepcions totals de cada càrrec de designació política i l'eradicació de pràctiques de nepotisme.

Pel que fa al darrer punt programàtic, el d'un Ajuntament més eficient i participatiu, la candidatura aposta per revisar el cartipàs municipal per aconseguir la màxima eficàcia amb una estructura més lleugera i limitar les tinències d’alcaldia a quatre; revisar el catàleg de llocs de treball i reduir al màxim les contractacions temporals i/o de designació directa; posar a l’abast tota la informació d’interès i de domini públic (completar el projecte d’”Open Data”) i impulsar un Consell de Cultura a la ciutat.