< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

28.03
2016
JERC Palafolls: el jovent, amb la democràcia i la convivència

Ja fa dos mesos que Palafolls apareix constantment als mitjans de comunicació arrel d’una sèrie de declaracions en contra de la cultura, comentaris sexistes, articles ofensius i actes feixistes.

Sentim profunda tristesa davant de la imatge amb què Palafolls s’està donant a conèixer. Per això, no vam poder quedar-nos de braços plegats i vam decidir donar veu a l’altra part del poble que defensa el mateix que nosaltres: la igualtat entre gèneres, l’antifeixisme i l’educació crítica. Volíem demostrar que les declaracions individuals de certes persones no representaven el conjunt del poble i, per tant, vam decidir actuar mitjançant pancartes reivindicatives i imatges a les xarxes socials.

El fet que ha comportat major polèmica dins el poble ha estat la processó de Divendres Sant al barri de Sant Lluís. Ja fa dos anys que a Sant Lluís es va crear una confraria al marge de l’Església i del Bisbat de Girona. Aquesta va fer una proposta en discordança amb les processons tradicionals, que passegen les imatges del poble. Contràriament, van voler portar a Palafolls la imatge del ‘Cristo de la Buena Muerte’, sempre acompanyada de legionaris. Fa dos anys, quan aquesta processó va sortir, ja es va veure que els legionaris provocaven una imatge bèl·lica i incitaven reivindicacions feixistes, tot portant gent aliena al poble engrescada per aquest espectacle.

Per això, aquest any, des de l’Ajuntament es va intentar dialogar amb els veïns de Sant Lluís demanant-los que fessin la processó sense la Hermandad de los Antiguos Caballeros Legionarios, fet que no incomodaria els veïns. Des de les JERC Palafolls estem totalment a favor de la llibertat de culte, però rebutgem un acte de provocació i enaltiment feixista disfressat d’acte religiós. De fet, des de la confraria es van fer cartells publicitaris enganyosos que donaven a entendre que l’Església i la legalitat estaven d’acord amb la processó tal i com es plantejava.

Davant d’aquesta situació, diversos col·lectius vam organitzar una xerrada i una manifestació en contra del feixisme, per tot el que comporta.  Des de les JERC Palafolls, volem aclarir que la intenció dels actes que hem dut a terme en els últims mesos no era augmentar la polèmica municipal ni buscar brega, sinó donar veu a una part del poble contrària a aquesta ideologia. Per això es va acordar entre totes les entitats fer aquesta manifestació pacífica i allunyada de la desfilada dels legionaris.

En conclusió, volem mostrar el nostre rebuig a la imatge amb la qual s’està relacionant Palafolls en els mitjans de comunicació degut a una sèrie de fets i declaracions retrògrades. No ens avergonyim de res del que hem fet sinó que ens n’enorgullim i és per això que sempre compartim el que fem i no ens amaguem de les nostres accions.

Palafolls és i continuarà sent un poble que vol viure tranquil i en comunitat, i les JERC treballarem per reforçar la cohesió social i la convivència al municipi a partir dels valors democràtics i republicans de la solidaritat, la cooperació, el respecte, la igualtat i la llibertat. 

imatge de la manifectació del 25 de març: Palafolls contra el feixisme! imatge de la manifectació del 25 de març: Palafolls contra el feixisme!