< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.05
2007
Laia Cañigueral, diputada de les JERC al Congrés, demana la derogació de la Llei antiterrorista, arran del cas de Núria Pòrtulas

La diputada de les JERC per Girona al Congrés, Laia Cañigueral, ha traslladat al ministre espanyol de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, la preocupació de la societat civil gironina per la situació de la jove de Sarrià de Ter Núria Pòrtulas, detinguda el passat 7 de febrer sota l’acusació de petinença a banda armada i tinença d’explosius.

Així, Cañigueral ha començat la seva intervenció recordant que ‘quan va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional, ja va desaparèixer la primera acusació de tinença d'explosius per la qual li va ser aplicada la Llei antiterrorista, un fet que demostra poc rigor en la instrucció del cas’. Ha prosseguit explicant que ‘als familiars no se'ls va permetre visitar-la fins a cinc dies després, a causa de la situació d'aïllament a la qual va ser sotmesa. Aquest cas, ha generat moltes mostres de rebot a Girona, ja que som molts els que considerem que estem davant una actuació totalment desproporcionada’.

Cañigueral ha afirmat que ‘Esquerra i les JERC sempre ens hem posicionat contràriament a la Llei antiterrorista,  perquè la considerem una vulneració dels drets fonamentals de les persones. I és en casos com el de la Núria quan ens veiem més obligats que mai a demanar la seva derogació’. Ha continuat explicant que ‘aquesta llei permet que una persona pugui estar cinc dies incomunicada abans de passar a la disposició d'un jutge, i que li siguin negats drets tan fonamentals com el dret de contractar un advocat de la seva elecció i entrevistar-se amb ell en privat, a ser visitada per un metge forense independent, fins i tot se li nega el dret a informar una tercera persona sobre l'arrest’.

La diputada del Jovent Independentista ha explicat en el ple de la cambra baixa espanyola que ‘aquestes consideracions no les realitzem només des d’Esquerra; són moltes les organitzacions internacionals que s'han manifestat en contra de la detenció incomunicada, com Amnistia Internacional. Fins i tot, el mateix Comitè de Drets Humans de l'ONU va manifestar el 2003 que “la detenció incomunicada perllongada pot facilitar la perpetració de la tortura i pot constituir una forma de tracte inhumà i degradant”’.

Ha tancat la intervenció assegurant que les limitava a recollir les demandes en contra d'aquesta situació que han expressat familiars, amics, veïns i nombroses organitzacions i ajuntaments. 'És per això que li li demano el final de la situació de presó provisional de Núria Pòrtulas, l'aclariment immediat del cas, així com la derogació de la Llei antiterrorista per tots els motius exposats’.

Per la seva banda, Rubalcaba ha eludit pronunciar-se sobre el cas al·legant que el tema ‘estava en mans de la justícia’.