< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

27.02
2014
Les JERC de Badalona recorden la figura de l'Alcalde Xifré

El passat divendres dia 21, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya a Badalona van organitzar una xerrada amb l'historiador Jordi Albadalejo per recordar la figura de l'alcalde Xifré, tot centrant-nos en la seva mort a mans de les tropes franquistes.

La xerrada, celebrada al local d’Esquerra Badalona al carrer Juli Garreta, va comptar amb una trentena d'assistents. L'alcalde Xifré va ser l'alcalde escollit democràticament durant els últims anys de la Segona República per governar la ciutat de Badalona, i va ser una de les peces claus per evitar determinats banys de sang durant els primers dies de la rebel•lió militar del general Francisco Franco. Tot i la seva actitud conciliadora i tot i haver salvat la vida a diversos partidaris de l'alçament militar, això no li va servir per salvar la vida i el 15 de febrer de 1940 va ser afusellat pel simple fet de ser republicà.


Tot i la heroïcitat de la seva figura, i tot i ser un exemple de llibertat i defensa dels seus ideals, l'Alcalde Xifré mai ha rebut un reconeixement digne de la seva figura. Des de les JERC Badalona, aposten per no deixar mai en l'oblit la memòria històrica, i volem reconèixer la figura de l'alcalde Xifré i de tots aquells que varen perdre la vida en la tràgica Guerra Civil Espanyola i els anys de brutal repressió posterior.

 

Fotografia de l'acte Fotografia de l'acte