< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

20.12
2014
Les JERC del Maresme i Barcelonès Nord en contra del consumisme nadalenc

Les JERC Maresme i Bcnès nord vam fer una acció/performance contra el consumisme nadalenc als centres comercials de Mataró Parc i el Màgic de Badalona el dissabte 20 de desembre a la tarda. L’acció consistia en repartir unes receptes mèdiques en què es receptava CONSUMOFREN, un medicament que alleuja els símptomes de consumisme. També vam repartir díptics contra les joguines sexistes i un manifest.

El manifest va ser el següent:

"La publicitat ens ha fet evolucionar cap a una societat consumista on les persones necessitem comprar per sentir-nos realitzades. Aquest consum és impulsiu i irracional, creat gracies a la publicitat enganyosa i sexista que incita a la societat a una compra compulsiva de tota mena de béns que de ben segur s’encarregaran de fer passar de moda ells mateixos perquè la temporada vinent en compris de nous.

Aquestes Nadal cada català gastarà 500€ de mitjana. Aquesta xifra és desorbitada, i més en el context de crisi econòmica que estem patint. Qui més se’n beneficiarà d’aquesta despesa són les grans multinacionals que van veient com augmenten els seus beneficis. Inditex per exemple, explota els seus treballadors (Amancio Ortega paga sous de 178,72 euros al mes treballant 65 hores setmanals a les costureres del Marroc i Tànger) i les tecnològiques Appel i Amazon fan trampes fiscals per pagar una quantitat molt reduïda d’impostos (de mitjana paguen l’1% d’impostos, mentre cada ciutadà paga més del 15%).
Mentre nosaltres consumim tots aquests productes, hem de pensar que al món hi ha 1200 milions de persones que viuen en situació de pobresa extrema, amb menys d’1,25 dòlars al dia (1€). Però tampoc cal anar tant lluny: a Catalunya més del 20% de les persones viuen en condicions de pobresa.
Per tant, davant d’aquests fets nosaltres recomanem que es consumeixi amb moderació, donant prioritat a la cultura i als comerços locals en que el valor que prevalgui sigui el del producte de proximitat i d’enriquiment cultural i no la moda artificial neoliberal."
 

JERC Maresme i Barcelonès Nord

Militants repartint el manifest Militants repartint el manifest