< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.05
2009
Les JERC responen a l’Avantprojecte de la Llei d’Avortament

Les JERC volem manifestar la nostra resposta a l’avantprojecte de llei de salut sexual i reproductiva d’interrupció voluntària d’embaràs aprovada ahir pel Consell de ministres. Considerem que la llei existent fins al moment, és una llei restrictiva, allunyada d’una realitat, tal i com demostra el fet que molts avortaments es produeixin al marge de la legislació vigent, i amb moltes llacunes que provoquen inseguretat jurídica tant a les dones que volen avortar com als i les professionals que practiquen les interrupcions i és tipificat pel Codi Penal. Les JERC, considerem que aquest avantprojecte, amb l’objectiu d’esdevenir una de les lleis més progressistes europees en matèria de drets sexuals i reproductius, ha quedat lluny de les conclusions aprovades per a la subcomissió.

Les JERC volem manifestar la nostra resposta a l’avantprojecte de llei de salut sexual i reproductiva d’interrupció voluntària d’embaràs aprovada ahir pel Consell de ministres.
Considerem que la llei existent fins al moment, és una llei restrictiva, allunyada d’una realitat, tal i com demostra el fet que molts avortaments es produeixin al marge de la legislació vigent, i amb moltes llacunes que provoquen inseguretat jurídica tant a les dones que volen avortar com als i les professionals que practiquen les interrupcions i és tipificat pel Codi Penal.

Les JERC, considerem que aquest avantprojecte, amb l’objectiu d’esdevenir una de les lleis més progressistes europees en matèria de drets sexuals i reproductius, ha quedat lluny de les conclusions aprovades per a la subcomissió.
En primer lloc, l’avantprojecte de llei situa el nombre de setmanes per poder interrompre l’embaràs, a catorze setmanes, sense respondre a criteris estrictament científics i de viabilitat fetal (de 20 a 24 setmanes).

En segon lloc, aquesta llei deixa en mans de terceres persones la decisió de les dones a poder disposar lliurament del seu propi cos.
En tercer lloc, no soluciona els desequilibris territorials de centres públics que practiquin l’avortament.

En quart lloc, aquesta llei no esmenta quin serà el procés per a regular l’exercici del dret a l’objecció de consciència a tots els nivells de la xarxa pública, per tal de que es respecti el dret a la dona a interrompre l’embaràs i a rebre les prestacions necessàries, així com tampoc es garantitza la incorporació als estudis universitaris i formatius de les persones professionals els protocols d’actuació de pràctiques d’interrupció de l’embaràs.

Es per aquests motius, que les JERC considerem que l’avantprojecte de llei presentat pel consell de ministres és una llei de mínims i que no garanteix els drets reproductius i sexuals de les dones. Una llei que ha quedat supeditada al sectors més reaccionaris i caducs, a anys llum de les lleis més progressistes europees.

dona_041-282.jpg dona_041-282.jpg