< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.07
2016
Perplexitat de les JERC davant la insistència en mantenir la Festa al Cel al Maresme

La Festa al Cel és una costosa exhibició d’acrobàcies militars d’aeronaus que des del 2014 es celebra a la ciutat de Mataró. Es tracta d’un esdeveniment mediàtic molt costós, contaminant i amb un dubtós impacte econòmic que, en tot cas, no està vinculat en absolut al teixit productiu de la Maresme i no soluciona els problemes socioeconòmics de la població. A banda de tot això, atempta directament contra els valors de foment de la cultura de la pau i la solidaritat entre pobles, i més encara en el moment actual de definició del model de país que volem construir amb la nova República. 

Aquesta Festa al Cel va ser impulsada pel govern de CiU a Mataró durant el mandat 2011-2015 i enguany s’ha descartat la seva repetició al·legant una davallada dels patrocinis. Malgrat que el motiu de la no repetició de la Festa al Cel no sigui el que les JERC haguéssim desitjat (un replantejament de la posició política en aquest cas de CDC en ple procés sobiranista), celebrem que Mataró es deslliuri d’aquest esdeveniment vergonyant.

Però pocs dies després de l’alegria inicial per aquesta notícia ens veiem obligats a mostrar la nostra absoluta preocupació i perplexitat per la insistència de CiU, ara des de l’Alcaldia de Calella, per mantenir aquest espectacle al territori. Estem profundament sorpresos que sota l’excusa d’uns suposats beneficis econòmics, en absolut segurs ni contrastats, un partit que es diu independentista defensi a capa i espasa l’exhibició de les forces aèries militars espanyoles al cel del Maresme.

El jovent de la comarca som hereu de les generacions que van lluitar durant anys primer pel NO a la OTAN i, després, per fer implosionar el servei militar obligatori (per militar i per espanyol) a partir de la insubmissió o l’objecció de consciència. El jovent de la comarca   -deslliurat de la obligació militar des de fa anys- no entenem que en ple procés d’independència s’insisteixi en mantenir i exhibir la presència militar al territori, contradicció flagrant amb els valors de foment de la cultura de la pau i la solidaritat. El sentit comú ens diu que es tracta d’una regressió i una contradicció evident.

Per tant, expressem el nostre rebuig frontal i absolut a la celebració d’aquesta Festa al Cel a Mataró, a Calella, o a qualsevol altre municipi del Maresme i el Baix Besòs i dels Països Catalans.  Així ho hem fet des de l’inici de l’impuls de l’esdeveniment, en posicionaments propis i integrats al sí de la plataforma "DE PEUS A TERRA: NO A LA FESTA AL CEL" creada per oposar-s’hi, i en totes les ocasions que s’han presentat, la darrera d’elles aquest mateix dimarts 19 de juliol al Consell Comarcal del Maresme.

En aquest ple el portaveu de les JERC al Maresme i Baix Besòs i també conseller comarcal, Pau Morales, ha intervingut expressant la sorpresa i incomprensió del jovent independentista davant el posicionament de CiU en aquest aspecte, ha defensat l’autonomia del món local alhora que reclama lleialtat del sobiranisme a les posicions del Parlament de Catalunya, i ha reivindicat la llarga tradició antimilitarista del jovent català per oposar-se a la incomprensible posició de mantenir com sigui aquest esdeveniment al nostre territori i, més que mai, en el moment actual.

En el transcurs del debat sobre la qüestió al ple del consell ens ha sorprès la contundència i nerviosisme dels consellers i conselleres de CiU en la seva defensa aferrissada malgrat les contradiccions flagrants que suposa per un partit independentista defensar una exhibició militar espanyola al nostre país. També ens ha sorprès la reacció autoritària del President del CCM davant la incomoditat que provocava el debat al seu grup. Esperem que el conjunt de Convergència replantegi la seva posició; Que la JNC, com a joves també independentistes, es mullin i que el Consell Comarcal del Maresme arribi a un ampli consens per rebutjar la presència de l’exèrcit espanyol al seu territori, en cap de les seves formes, no més enllà del mes de setembre. 

DE PEUS A TERRA: NO A LA FESTA AL CEL DE PEUS A TERRA: NO A LA FESTA AL CEL