< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

16.06
2020
PROU AGRESSIONS, PROU IMPUNITAT!

NI AGRESSIONS, NI IMPUNITAT!

Des de fa mesos sha instal·lat en limaginari col·lectiu un augment de la sensació dinseguretat arreu del nostre territori. Lluny de voler deslegitimar la sensació dels nostres veïns i veïnes, pensem que això es deu, principalment, a dos motius. Per una banda a la mediatització, a través de les xarxes socials i dalguns mitjans de comunicació, de delictes que generen una major sensació dinseguretat (furts, atracaments,etc.). Veiem amb preocupació com molts mitjans de comunicació vinculen, injustificadament i esbiaixada, criminalitat i migració.  En segon lloc, i sumat a lanterior, els missatges alarmistes que shan llençat des dalguns sectors polítics i dalgunes institucions també han contribuït a la construcció daquest imaginari col·lectiu.
 
És evident que aquests mesos sha produït un augment de la tensió social, sobretot a Mataró i a Premià de Mar. Però és encara més evident que els governs municipals dambdues ciutats shan posicionat en labsoluta inacció, en el deslliurament de qualsevol responsabilitat i en la criminalització i assenyalament públic de col·lectius concrets. En aquest sentit recordar que en una reunió recent entre Miquel Buch i lalcalde de Mataró, David Bote, aquest últim va vincular un suposat augment dels delictes a la ciutat amb larribada de joves extutelats. David Bote, lalcalde socialista” que assenyala i criminalitza públicament un dels col·lectius més vulnerables de la nostra societat.
La sensació dinseguretat, la inacció municipal i els discursos irresponsables llençats pels alcaldes de Mataró i Premià han portat a laparició, en ambdues ciutats, de patrulles ciutadanes. Aquestes pretenen esdevenir eines de control social malgrat les recomanacions de les autoritats competents de no fer-ho. A més, algunes daquestes patrulles estan pilotades per persones vinculades a lextrema dreta.
 
Tot això va cristal·litzar diumenge passat en un episodi trist i lamentable quan un seguit de persones vinculades a les patrulles ciutadanes va linxar un grup de nois a Premià de Mar. El motiu de lagressió va ser la voluntat dels atacants de fer-los fora del poble. Com a resultat, diversos dels joves van requerir atenció sanitària i els violents van contribuir a laugment de la sensació dinseguretat.
 
Davant de tot això, el Jovent Republicà, com a organització que pretén assolir la pau, la justícia social  i la igualtat, exposem que:
 
Considerem que lepisodi viscut ha de ser perseguit i jutjat penalment. No podem normalitzar ni legitimar l'ús de la violència vers els col·lectius més vulnerables de la societat. Emplacem als òrgans competents (Departament dInterior, Mossos dEsquadra,etc.) a obrir les diligències corresponents per portar davant la justícia els responsables de lagressió.
Entenem, i lamentem, que la gent se senti insegura a lespai públic. Ara bé, com a societat tenim la responsabilitat de no deixar-nos emportar pels discursos de lodi que utilitzen la violència amb finalitats polítiques.
Denunciem, i exigim responsabilitats, pels comentaris emesos per lalcalde a TV3 on assegurava que lepisodi es tractava dun atac contra presumptes delinqüents”. Comentaris com aquest legitimen les patrulles ciutadanes i obren la porta a una escalada de la violència.
Malgrat que podem entendre que en algunes zones urgeix una major presència policial, hem dentendre que ens enfrontem a un problema estructural. Té a veure amb les desigualtats i lexclusió social a la qual ens aboca el sistemacapitalista i tot el seu entramat. No pot haver-hi seguretat sense justícia social.
 
El model polític i policial de Premià de Mar és lherència de lactual conseller dinterior, en Miquel Buch. Urgeix la seva dimissió i la reconceptualització de les forces de seguretat. Hem de deixar enrere el model policial repressor i apostar per un la màxima de la qual sigui defensar la convivència i la proximitat.
Apostem per una resposta unitària i proactiva de tot el teixit social del Maresme al voltant de la convivència, el respecte mutu i el treball col·lectiu per aconseguir uns municipis més integradors, capaços de donar resposta a les demandes ciutadanes i que combatin els discursos de lodi i la por. En aquest sentit estem treballant en l’àmbit local i comarcal amb diferents agents socials i polítics per assolir aquesta meta.
 
Rebutgem frontalment la violència. Per uns municipis més oberts i fraternals.
Prou agressions, prou impunitat!

Prou agressions i impunitat!