Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

05.08
2024
Comunicat sobre el nou escenari polític després de les eleccions catalanes del 12 de maig

Amb l’objectiu de mantenir la unitat del nostre espai polític, erigir-nos en la veritable garantia del compliment de l’acord amb el PSC, i fent valer l’oportunitat històrica de condicionar una majoria parlamentària, acordem emetre un vot afirmatiu en aquesta investidura.

Després dels resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, i al llarg d’aquestes setmanes, s’han produït negociacions polítiques amb Junts i el PSC per tal d’arribar a un acord d’investidura; en relació amb Junts, s’ha evidenciat que no han tingut la capacitat de generar consensos i liderar la situació, i que no existeix una majoria parlamentària a favor de la independència del nostre país, la qual pugui capitanejar el pròxim Govern de la Generalitat de Catalunya. 

Tenint en compte aquest context polític, les Joventuts d’Esquerra Republicana vam fixar els requisits mínims per tal d’entrar a valorar un possible acord d’investidura: avançar cap a l’autodeterminació amb propostes concretes, el compromís amb la construcció nacional i la llengua catalana, i la justícia social, condicions que són clau per a la millora de la qualitat de vida de les persones joves, i amb l’objectiu clar d’assolir l’alliberament social i nacional dels Països Catalans. 

A partir d’aquí, un cop coneguts els resultats de la consulta a la militància d’Esquerra Republicana, i després del procés de debat i reflexió que hem dut a terme en els nostres espais interns com a Jovent Republicà, volem fer públic el següent posicionament: 

  • L’acord d’investidura aprovat per les bases d’ERC, i acordat i assumit tant pel PSC com pel PSOE, conté alguns elements positius, per exemple: l’aposta per la resolució del conflicte polític a través de la votació de la ciutadania de Catalunya, i mitjançant una Convenció Nacional; l’avenç significatiu cap a la sobirania fiscal de Catalunya; la defensa i impuls del català; i, finalment, i entre altres qüestions, esmena algunes de les propostes més de dretes del PSC per mantenir les polítiques impulsades pel Govern Republicà. 

  • Tanmateix, volem remarcar que tenim una clara desconfiança cap al compliment d’aquest acord, a causa de la falta de diligència en els compliments d’acords anteriors per part del PSOE i que, massa sovint, hem hagut d’obligar a executar. Així com per la poca credibilitat de Salvador Illa, qui sempre ha interposat els interessos de la Moncloa i de Pedro Sánchez a Catalunya. 

  • Les Joventuts d’Esquerra Republicana assumim una oposició dura, clara i contundent, i serem absolutament fiscalitzadors que aquest acord es desplegui des del primer ple d’aquesta nova legislatura al Parlament de Catalunya. Així mateix, assumim el compromís d’aturar qualsevol intent que el PSC implementi propostes que atempten, clarament, contra la nostra nació i desenvolupen un model de país de dretes i conservador. En cas d’incompliments de l’acord, ens conjurem a ser la veritable garantia davant de tots els dubtes que aquest genera. El Partit Socialista ha de tenir molt clar que no complir tindrà conseqüències immediates, com la pèrdua absoluta de confiança cap a les propostes del Govern i els grups que hi donin suport. El Jovent Republicà signem un compromís amb els i les joves d’aquest país, no amb l’estabilitat del seu Govern i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer-lo complir. 

  • Conscients de la nostra rellevància política en aquests moments, i després d’un debat profund en diferents espais de l’organització, tenint en consideració tots els escenaris i assumint totes les contradiccions, el Jovent Republicà acordem emetre un vot afirmatiu a la investidura del candidat socialista. Ho fem amb l’objectiu de mantenir la unitat del nostre espai polític en uns moments d’extrema complexitat, per erigir-nos en la veritable garantia del compliment d’aquest acord, i fent valer l’oportunitat històrica de condicionar una majoria parlamentària. 

Així doncs, volem deixar clar que els objectius de l’alliberament social i nacional dels Països Catalans continuen intactes per a nosaltres i, per tant, ens comprometem a actualitzar la nostra estratègia política a llarg termini, així com a treballar una proposta d’acció amb i pel conjunt del moviment independentista d’arreu dels Països Catalans, especialment, per al nou cicle polític al Principat, incloent-hi les consideracions i reflexions sorgides d’aquest context postelectoral. Al mateix temps, constatem la necessitat urgent de bastir ponts entre l’esquerra independentista i la sobiranista per traçar aquesta estratègia comuna i, mentrestant, continuarem treballant-hi conjuntament.

Comunicat sobre el nou escenari polític després de les eleccions catalanes del 12 de maig Comunicat sobre el nou escenari polític després de les eleccions catalanes del 12 de maig

ARTICLES RELACIONATS