ACTUALITAT: NOTÍCIES

En ple segle XXI, a Catalunya encara podem trobar escoles que segreguen per sexes al seu alumnat, de manera que nenes i nens són educats en diferents edificis o espais. Una mesura recent del Departament d’Educació els hi ha retirat el concert a 11 centres del nostre país, dos dels quals es troben a la nostra ciutat.

L’educació és un dels grans pilars que sostenen la nostra societat. Ens educa la família, el professorat a les escoles i la societat que ens envolta, per això la metodologia que s'empra per a fer-ho és fonamental, ja que és la base que ens forma com a persones i això es veu reflectit en com vivim en comunitat. Així doncs, l’escola com a ens social, a més d’educatiu, treballa per ensenyar valors com el respecte, l’empatia i la igualtat.   Al nostre país els centres educatius segons la seva titularitat es classifiquen en públics, privats i concertats. Els públics són…

Comparteix: Seguir llegint...

Arreu del món s’ha observat que la pandèmia ha colpit als estrats més desafavorits de la societat, sigui a la població de la Torrassa, o del Bronx, trobant, en mig de tants desafortunats, la comunitat estudiantil de classe treballadora.

La pandèmia ha provocat estralls a persones de totes les edats i en tots els sectors de la societat. Està causant una crisi socioeconòmica notable, que va des de la pèrdua de llocs de treballs fins a la pèrdua de vides. I en aquest cas, com en molts altres, també es pot observar que existeix la distinció de classe. Encara que el virus no escull a les seves víctimes, la població amb menys recursos ha sigut la més afectada.   Com venint denunciant, el sistema laboral actual indueix a treballs precaris i de curta durada. A tot l’Estat espanyol un…

Comparteix: Seguir llegint...

Nissan ha anunciat el tancament de les seves plantes de producció a Catalunya, deixant així 3.000 treballadors a l'atur i afectant més de 20.000 llocs de treballs indirectes, alguns veïns i veïnes de l’Hospitalet. Es constata que els interessos de les grans empreses no responen a les necessitats de la classe treballadora sinó els propis interessos econòmics.

Tot i que la planta de Zona Franca de Barcelona porta quasi 100 anys en funcionament, sent utilitzada durant aquests darrers 40 anys per l’empresa Nissan, els directius han decidit procedir al seu tancament, així com les plantes de Sant Andreu de la Barca i Montcada, malgrat l’esforç, la dedicació i el treball de la plantilla que ha portat l’empresa automobilística a assolir els seus reptes i èxits.   Davant d’aquesta situació injusta per la classe treballadora, els treballadors i treballadores han iniciat un seguit de mobilitzacions i protestes alhora que, juntament amb les administracions implicades i els agents socials…

Comparteix: Seguir llegint...

Les Joventuts d’Esquerra Republicana presentem propostes perquè quedin recollides en el Pacte de Ciutat per lluitar contra els efectes de la COVID-19 enfocades en el jovent de l’Hospitalet, que aborden temes específics com l'oci, la formació o els problemes d'accés a l'habitatge

Davant la inacció del govern municipal de l’Hospitalet, el Jovent Republicà hem plantejat a l’Ajuntament una sèrie de propostes,  com estudiar la creació d'una Borsa d’Habitatge Jove per tal de facilitar l’emancipació i l’accés a l’habitatge dels i les joves en un mercat on els preus no deixen d’ augmentar mentre que els sous i les condicions laborals no milloren. El regidor del Jovent Republicà, Xavier Mombiela, ha declarat que “hem de lluitar perquè la crisi sanitària i el desconfinament no accentuïn les desigualtats a la nostra ciutat”. I ha afegit que “tenim la necessitat de transformar la realitat posant…

Comparteix: Seguir llegint...

Malgrat l’habitatge és un dret fonamental ja que assegura l’emancipació jove, la seguretat, la salubritat, la integració social dels ciutadans i ciutadanes així com el respecte a altres drets fonamentals, queda molt per assolir en la conquesta d’aquest dret social, econòmic i cultural reconegut

Els preus de l’habitatge s’han vist incrementats de manera exponencial els darrers anys, aquesta situació lligada a l’especulació amb el sòl, la insuficient activitat pública en matèria d’habitatge social o la caiguda dels mercats borsaris ha provocat que l’emancipació jove patís un gran endarreriment. Segons l’indicador municipal d’habitatge de la Diputació de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, hi ha 408 contractes a la Borsa de lloguer social i només el 25,64% d’habitatges finalitzats són de protecció oficial. En els darrers cinc anys, segons el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l’Hospitalet de Llobregat ha estat una de les ciutats…

Comparteix: Seguir llegint...

Fa 30 anys, el 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut va deixar de considerar l’homosexualitat com a trastorn mental, per aquest motiu des de l’any 2005 se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia.

A principis del passat mes de desembre es denunciava a Sant Boi de Llobregat una agressió homòfoba i feixista a un jove que tornava a casa. Al mes de gener coneixíem que un jove era atacat amb gas pebre al metro del Clot. Durant el mes de febrer un noi va patir una agressió homòfoba a Esparreguera, al barri de Gràcia de Barcelona cinc persones van agredir una parella gai, i a Terrassa es va denunciar una altra agressió homòfoba a un menor. Fa uns dies, a Benidorm, uns agents de policia vexaven una dona trans que anava pel carrer.…

Comparteix: Seguir llegint...

La crisi sanitària per la pandèmia de Covid-19 està provocant un canvi d’hàbits. Ens ha obligat a refer els nostres esquemes econòmics, laborals, personals, socials i culturals. És una crisi que no només fa replantejar-nos els nostres estàndards com a societat, sinó també què, com i on realitzem les nostres vides amb quotidianitat i, en aquest sentit, entra en joc la variable de l’espai físic i vital: l’espai que com a ciutadania utilitzem a diari per realitzar les nostres tasques habituals.

L’emergència pel nou coronavirus, sobretot a partir de l’inici del desconfinament, està provocant nous plantejaments per a la ciutat post-COVID19: per exemple més espai per al vianant i la bicicleta, més capacitat i freqüència al transport públic, més proximitat i mixtura d’usos a la ciutat, entre altres. Però, en el cas de l’Hospitalet, com de preparats estem i, sobretot, quines haurien de ser les mesures per adaptar la ciutat a la nova realitat? La realitat, de moment, és que tot allò que tan bé sonava a inicis de segle no s’ha acabat de materialitzar mai. Per exemple, l’Ajuntament va aprovar…

Comparteix: Seguir llegint...

Lluita obrera, lluita veïnal i l'Hospitalet de Llobregat sempre han estat conceptes interrelacionats, fins i tot els podríem considerar sinònims

L’Hospitalet és una ciutat en constant evolució, que directament no existiria si no fos per la lluita constant dels seus veïns i veïnes que han aconseguit, entre moltes altres, obrir escoles o centres d'atenció primària per cobrir les necessitats, o evitar la construcció d’edificis on ara hi ha places i parcs.  Tanmateix, si hem de reivindicar quelcom aquesta setmana és el moviment obrer dels treballadors i treballadores. La lluita obrera a l'Hospitalet de Llobregat és un símbol propi, una marca d'identitat impregnada en tots i totes, així com un principi moral que mai hem de perdre els i les joves…

Comparteix: Seguir llegint...

Com a jovent, aprofitem avui l’ocasió de l’arribada de la Diada de Sant Jordi i Santa Jordina, sens dubte una de les festivitats més anhelades i celebrades als Països Catalans, per fer palesa la rellevància de la presencia cultural i la seva respectiva reivindicació.

Tant el Dia del Llibre com la Fira de les Roses, eines reivindicatives de la necessitat cultural, subratllen l’èmfasi de la desitjada predominança de l’amor i la cultura. De fet, la cultura és entesa com un factor determinant dels nostres patrons de conducta –tot formant un complex sistema holístic que inclou des de creences, fins principis, i modus vivendi–. D’altra banda, cal entendre la cultura, no només com a agent d’influència, sinó també com a mitjà d’expressió, el qual ens ha fet lliures durant el transcurs de la història. La cultura és, en resum, el gresol que bressola el pensament,…

Comparteix: Seguir llegint...

​La Segona República, proclamada el 14 d'abril de 1931, va instaurar un nou règim republicà i, per tant, plenament democràtic. Espanya hi va ser definida com una República de treballadors de totes les classes socials, es reconeixia una àmplia declaració de drets i llibertats i, a més, s'establia el principi de la sobirania popular. Si més no, aquesta il·lusió de lluitar per una societat més justa, va crear situacions molt tibants entre els sectors conservadors de la societat i la classe treballadora, que eren la majoria.

A l'Hospitalet, la proclamació de la República es va rebre amb una gran festa que reuní als veïns i veïnes de la ciutat al voltant de la Plaça de l'Ajuntament, i va anar acompanyada de la crema de símbols de la dictadura i de la monarquia. Es va constituir el Comitè Revolucionari, que es va convertir en el govern provisional per garantir l'orde, la defensa de Catalunya i la República. Aquest va traspassar el seu poder als nous regidors, encapçalats pel vell republicà Josep Muntané i entre els quals hi havia, en aquest cas a l'oposició, l'antic alcalde de la…

Comparteix: Seguir llegint...