Segueix-nos:

En el Dia Mundial de la Salut d'aquest any volem reivindicar la importància de promoure la salut, amb perspectiva juvenil, des de totes les polítiques. Tenim clar que només podrem abordar les diverses necessitats en salut del jovent del nostre país des de la transversalitat i visió àmplia, interseccional, ecosocial i equitativa de la salut.

Les Joventuts d'Esquerra Republicana reclamem que hi hagi una veritable acció intersectorial que, tenint en compte les desigualtats en salut existents al nostre territori, faci de la salut pública el pal de paller de la nostra estratègia. Així, cal enfortir projectes com el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) o desplegar d'una vegada per totes l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que per nosaltres ha de constituir-se com una estructura d'estat. La fi de les restriccions relacionades amb la COVID-19 ha deixat pas a l'emergència i consolidació d'un problema majúscul de benestar emocional, especialment entre el jovent. En aquest sentit,…

Comparteix: Seguir llegint...

La crisi de la COVID-19 ens ha demostrat que les polítiques de les últimes dècades, les privatitzacions i l'austeritat, no han fet res més que empitjorar la capacitat del sistema públic de donar resposta a una situació d'emergència sanitària com l'actual. Durant la passada crisi financera, els poders econòmics, el capital, ens havia fet creure que la inversió en serveis públics es tractava d'una despesa i, per tant, d'un element prescindible que havíem de reduir a la mínima expressió. L'espiral de privatitzacions del sistema de salut pública que la dreta va aplicar de forma sistemàtica ha evidenciat la seva ineficàcia…

L'impacte d'aquesta crisi és desigual a la nostra societat i el jovent en som un dels principals damnificats a causa de la sistemàtica precarització a la qual estem sotmesos. No és estrany, doncs, que la nostra salut mental i benestar emocional en surtin greument perjudicats. Per aquest motiu, volem reivindicar que es parli de la salut mental juvenil com un tema imprescindible a abordar en el pla de reconstrucció de la crisi social i sanitària que estem vivint. Probablement, el resultat del test del coronavirus no és el que més ens preocupa al jovent sinó el deteriorament del nostre benestar…

Comparteix: Seguir llegint...

Experts sanitaris i salubristes, així com diverses entitats, asseguren que aquest any 2020 s'han agreujat els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), com l'anorèxia o la bulímia. Durant el confinament la família podia controlar el menjar, però després d'aquesta etapa, els problemes relacionats amb els TCA s'han fet més grans. Un 60% de les persones joves menors d'edat han fet una dieta per perdre pes i el 50% s'identifiquen amb un patró estètic més prim i estilitzat que el seu, expressant disconformitat amb la seva imatge i rebuig parcial o total al seu cos.

Els TCA són trastorns mentals i físics greus, d'elevada comorbiditat amb d'altres trastorns mentals, que tenen tendència a cronificar. Les dades mostren la gravetat del fenomen: 1 de cada 20 adolescents pateix un trastorn de la conducta alimentària i 3 més estan en risc de patir-ne, sent aquesta la tercera malaltia crònica entre la població juvenil. Al voltant de 1.300 persones joves reclamen anualment atenció als centres d'atenció primària per motiu d'aquestes malalties, de les quals el 93% de les consultes acostumen a ser de dones. Els trastorns de la conducta alimentària són complexes i poden tenir diverses causes associades. Poden haver-hi factors genètics/biològics i psicològics…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, dia 10 d’octubre, celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental. En una situació al nostre país marcada per una greu pandèmia, des del Jovent Republicà volem posar de manifest l’impacte que ha tingut i tindrà la situació generada per la Covid-19 en el nostre benestar i reivindicar la salut mental juvenil.

El confinament i les mesures adoptades per fer front a la crisi sanitària tenen repercussions negatives sobre la salut mental de la població. És especialment rellevant l’afectació que hi pot haver sobre el desenvolupament dels i les joves pel tancament d’instituts i universitats o la limitació de les relacions socials. Així, l’ansietat o la depressió estan apareixent amb força en un col·lectiu com el nostre, ja tradicionalment precaritzat i amb preocupants indicadors de salut mental. La situació generada per la pandèmia ens pot abocar a una mala salut mental que, tot i no ser vista com un símptoma del virus,…

Comparteix: Seguir llegint...

La crisi de la Covid-19 ens ha demostrat que les polítiques de les últimes dècades, les privatitzacions i l’austeritat, no han fet res més que empitjorar la capacitat del sistema públic de donar resposta a una situació d’emergència sanitària com l’actual. Durant la passada crisi financera, els poders econòmics, el capital, ens havia fet creure que la inversió en serveis públics es tractava d’una despesa i, per tant, d’un element prescindible que havíem de reduir a la mínima expressió. L’espiral de privatitzacions del sistema de salut pública que la dreta va aplicar de forma sistemàtica ha evidenciat la seva ineficàcia…

Ens enfrontem a la crisi sanitària més gran dels últims cent anys amb un sistema sanitari que ja es trobava al límit de la seva capacitat, a causa de l’aplicació de les receptes neoliberals que ha impregnat totes les polítiques públiques dels últims anys. Creure que un sistema que es preocupa només dels beneficis i de fer negoci de la salut dels altres és el sistema més eficaç per deixar en les seves mans la salut dels nostres pares, fills o avis és una enganyifa; una estafa. Des dels seus orígens, la medicina ha estat més aviat un acte d'altruisme…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui és 1 de desembre i, com cada any, commemorem el Dia Mundial de la Lluita contra el VIH, una malaltia que durant força dècades ha estat mortal i s'ha cobrat la vida d'un gran nombre de persones. L'any 2018 al voltant d'un milió de persones van morir per causes relacionades amb aquest virus i s'estima que hi havia uns 37,9 milions de persones infectades. En l'actualitat, a occident, la mortalitat s'ha reduït dràsticament gràcies a les campanyes de prevenció i als tractaments diversos que permeten controlar la infecció i gaudir d'una vida digna. Malauradament no és així a tot el món.…

La lluita contra el VIH a escala mundial suposa subvertir interessos econòmics de caràcter colonialista que no permeten un accés universal a aquests medicaments. L'objectiu principal de la lluita vers el VIH ha de ser acabar amb totes les morts evitables que es donen en aquests països. Garantir que per sobre dels interessos de la indústria farmacèutica de treure benefici de la necessitat de milions de persones es troba la vida de tots aquells que encara pateixen les conseqüències d'aquesta malaltia. Cooperació internacional, lluita anticolonialista i posar al centre la vida de les persones en comptes dels interessos de mercat com a…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui és 1 de desembre i, com cada any, commemorem el Dia Mundial de la Lluita contra el VIH, una malaltia que durant força dècades ha estat mortal i s'ha cobrat la vida d'un gran nombre de persones.

L’any 2016 al voltant d’un milió de persones van morir per causes relacionades amb aquest virus i s’estima que hi havia uns 36,7 milions de persones infectades. En l'actualitat, a occident, la mortalitat s'ha reduït dràsticament gràcies a les campanyes de prevenció i als tractaments diversos que permeten controlar la infecció i gaudir d'una vida digna. Malauradament, no és així a tot el món. Encara queda molta lluita per garantir l'accés a aquests tractaments a aquelles zones on encara no està garantit i on aquesta malaltia suposa un greu problema de salut pública. La lluita contra la SIDA a nivell…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, dia 10 d'octubre, celebrem el dia mundial de la Salut Mental amb l'objectiu de fer extensible la sensibilització cap als aspectes relacionats amb aquests tipus de malalties. Són molts els i les joves que actualment pateixen alguna patologia relacionada amb la salut mental, i és per això que des del Jovent Republicà volem ser partícips de reivindicar certs aspectes al respecte.

Pobresa, precarietat, noves formes d'explotació, depressió, neurosi, soledat o aïllament. Son les diferents perspectives que ens ofereix avui en dia als joves el sistema capitalista. I és bo recordar, en el dia mundial de la salut mental, que van molts cops lligades d’una forma molt directa i que la manera de resoldre aquests problemes políticament ha d’anar també lligada. Al parlar de salut mental es imprescindible doncs remarcar-ne els seus determinants socials, aquelles desigualtats de gènere, ètnia, territori i sobretot de classe que condicionen els problemes de salut. Parlar sense tabús sobre la salut mental és poc comú en el…

Comparteix: Seguir llegint...

Un any més el Jovent Republicà reivindiquem el dia internacional d'acció per a la salut de les dones per tal de fer visible la desigualtat que patim les dones en termes de salut. Malauradament, la desigualtat de gènere és una realitat existent en tots els àmbits de la nostra vida. D’aqueta manera, i sense oblidar les lluites i reivindicacions històriques dels nostres drets, també hem de generar consciència sobre la salut de les dones i les desigualtats de gènere en aquest àmbit per tal de combatre-ho.

Tots i cadascun dels espais socials i vitals dels quals les dones en formem part estan estretament lligats a la salut: des dels nostres llocs de treball, passant per les aules fins a dins la pròpia llar. Un trastorn de salut pot ser físic, social o mental, i és per aquest motiu que la vulneració dels drets de les dones pot afectar a la nostra salut. No podem obviar que, malauradament, l'avenç en medicina també té una òptica masculina. És de cabdal importància que la perspectiva de gènere sigui present, també, dins de l'àmbit de la medicina per tal de…

Comparteix: Seguir llegint...

Trenquem l'estigma, actuem per aturar la SIDA! Avui és 1 de desembre i, com cada any, commemorem el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA, una malaltia que durant força dècades ha estat mortal i s'ha cobrat la vida d'un gran nombre de persones. L’any 2016 al voltant d’un milió de persones van morir per causes relacionades amb aquest virus i s’estima que hi havia uns 36,7 milions de persones infectades. En l'actualitat, a occident, la mortalitat s'ha reduït dràsticament gràcies a les campanyes de prevenció i als tractaments diversos que permeten controlar la infecció i gaudir d'una vida…

És important seguir incidint en la principal problemàtica d’aquesta malaltia que actualment és l’estigma a què es veuen sotmeses les persones afectades pel VIH. A la nostra societat actual encara hi ha moltes persones que culpabilitzen a les persones amb VIH de la seva malaltia, generant un prejudici que desemboca en la seva marginació i discriminació. És fonamental destruir aquest imaginari nociu que posa el focus en una responsabilitat individual desvinculant-se totalment de la responsabilitat col·lectiva que tenim com a societat per tal d’incloure i respectar totes les persones. La desconstrucció de molts mites que segueixen vigents al voltant del…

Comparteix: Seguir llegint...