Segueix-nos:

ACTUALITAT: NOTÍCIES

Nissan ha anunciat públicament la intenció de tancar les seves fàbriques de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, deixant sense feina prop de 3.000 treballadors i afectant més de 20.000 llocs de treballs indirectes. La notícia arriba després de mesos de filtracions a la premsa, sense una informació clara per part de la direcció cap als empleats.

És destacable que aquesta decisió es produeix quan l’aliança Renault-Nissan-Mitsubishi té la intenció de reorganitzar les seves indústries per reduir la presència a Europa i augmentar la capacitat de producció un 20% el març de 2023. Les Joventuts d’Esquerra Republicana denunciem novament que el veritable propòsit empresarial surt a la llum: anteposar els beneficis als drets de milers de treballadors. Aquest fet se suma al factor que en els darrers anys Nissan ha rebut ajudes públiques per valor de 180 milions d’euros per tal de preservar llocs de treball però amb l’anunci del tancament l’empresa incompleix de forma flagrant aquesta…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui que comença el desconfinament les Joventuts d’Esquerra Republicana volem criticar les imposicions dels estats espanyol i francès i fer les nostres propostes per tal d’aconseguir un desconfinament pels Països Catalans des de la proximitat, el republicanisme, la justícia social i amb el jovent com a protagonistes d’un nou contracte social d’autodeterminació i República.

En primer lloc, denunciem la centralització imposada en tot moment durant l’estat d’alarma, que s’ha demostrat innecessària, ineficient i contraproduent. La gestió de qualsevol emergència es fa molt millor des de la proximitat i atenent a totes les realitats socials diferenciades. La darrera ocurrència, situar les províncies artificials i caduques com a unitat pel desconfinament, evidencia el ridícul d’aquestes mesures nefastes. Per tant, des del Jovent Republicà apostem per l’oposició frontal a la pròrroga de l’estat d’alarma mentre no es retornin totes les competències als governs autonòmics i als municipis. És absurd, per exemple, que Menorca, l’Alt Pirineu o les…

Comparteix: Seguir llegint...

El jovent dels Països Catalans patim el segon sotrac econòmic de la nostra època, la fallida del 2008 i la crisi de la COVID-19 fan que siguem la generació de la doble crisi. Una generació que hem viscut la infància i joventut en què els acomiadaments, l'atur, els desnonaments, les males condicions de treball i els sous baixos han estat a l'ordre del dia.

El jovent patim una situació laboral especialment vulnerable marcada per la temporalitat, la inestabilitat, els sous baixos i els abusos. L'atur juvenil es concretava el 2019 en un 36,4% a les Illes, un 23,7% al Principat, un 22,7% al País Valencià i un 13,8% a la Catalunya del Nord (la més alta de tot l'Estat francès). Aquesta situació es veu agreujada amb la crisi de la COVID-19 colpejant directament al jovent que troba la seva ocupació en els mesos d'estiu, sobretot en els sectors de l'hostaleria i el lleure. Aquest fet que accentuarà les dificultats per pagar la universitat o el pis de cara al setembre. La crisi de la…

Comparteix: Seguir llegint...

El Consell Nacional de les Joventuts d’Esquerra Republicana va aprovar el dissabte 25 d’abril una proposta de resolució que pretén dibuixar l'horitzó republicà de drets i llibertats que volen com a organització. Defensen que cal aprofitar la crisi sanitària, social, econòmica i humanitària de la COVID-19 per avançar cap a un model de societat més solidari, sostenible i sobirà arreu dels Països Catalans.

En el document l’organització juvenil identifica les dues causes que, segons el seu punt de vista, han agreujat l’impacte del coronavirus: els estats espanyol i francès i el capitalisme. Concretament parlen d’una aliança entre aquests dos agents i critiquen que la inversió en les grans operadores turístiques, la banca o les televisions privades i el nul suport a la classe treballadora. En aquesta anàlisi de com s’ha arribat fins aquí també assenyalen la poca capacitat de resposta de la Unió Europea, “desapareguda enmig d’un clima de replegament individual dels estats, tancament de fronteres i autoritarisme”. Davant de la situació d’emergència…

Comparteix: Seguir llegint...

La crisi humanitària provocada per l’extensió del COVID-19 suposa un impacte a nivell sanitari, econòmic i social molt accentuat. Especialment, aquests efectes són majors per alguns sectors de la societat que ja estaven en una situació de vulnerabilitat, com és el cas de moltes persones migrades. En un moment d’incertesa a escala global, el Jovent Republicà considerem més rellevant que mai posar el focus en aquelles qüestions que puguin quedar invisibilitzades.

El racisme estructural es desemmascara i s’accentua davant la situació d’emergència. D’entrada, actualment la sanitat encara no és universal. No podem obviar que hi ha milers de persones a l’Estat espanyol que no disposen d’una targeta sanitària i que, per tant, estan en una situació d’alt risc davant l’expansió de la pandèmia. Cal respondre a aquesta situació desigual regularitzant els processos de les persones en situació administrativa irregular, tal com està impulsant el govern de Portugal.  El govern espanyol, tanmateix, pretén facilitar permís de treball a les persones migrades amb perfil sanitari. Això ens sembla una mesura presa des d’una…

Comparteix: Seguir llegint...

L’emergència sanitària del coronavirus ha impactat de forma evident sobre el ritme de vida de totes les persones dels Països Catalans. Ha forçat una aturada generalitzada de l’activitat econòmica i el repartiment del costos d’aquest xoc en aquests moments està a l’aire. Les Joventuts d’Esquerra Republicana volem evitar que, com va passar en l’última crisi econòmica i financera, l’impacte es carregui sobre les espatlles de la classe treballadora.

La decisió de sobre qui recau aquest cost és, sense dubte, una decisió política que implica factors més enllà de la bona voluntat dels governs, però és imprescindible que totes les administracions, així com la societat civil organitzada i el jovent, fem tot el que està a les nostres mans perquè aquesta vegada no siguin les persones més vulnerables qui ho paguin. Però fins ara el paper del govern espanyol ha estat el contrari. Les mesures aprovades per fer front a aquesta crisi no han tingut l’objectiu de forçar les grans empreses i propietaris a pagar, evitant així que ho…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, dimarts dia 31 de març, és el dia de la visibilitat trans. És important que en diades com aquesta, visibilitzem, defensem i reivindiquem els nostres drets fins i tot en contextos difícils com l’actual pandèmia pel coronavirus. El col·lectiu trans reivindiquem el nostre paper en la societat, volem avançar cap a un món respectuós amb la nostra diversitat de gènere, on els nostres drets no siguin vulnerats en tots els àmbits de la nostra vida.

Als Països Catalans, vivim dues realitats diferents, la francesa i l’espanyola. En ambdós estats estan reconeguts els drets de reassignació de gènere i de canvi de nom als documents oficials. Per poder fer el canvi en documents legals, tots dos estats exigeixen a les persones trans que tinguin el vist-i-plau d’un psicòleg o que hagin començat el tractament hormonal. En el cas d’Espanya has d’haver fet dos anys de tractament hormonal abans que les autoritats et permetin canviar de nom al teu DNI. La patologització trans segueix sent, a més, una realitat, ja que hem estat diagnosticades durant massa anys…

Comparteix: Seguir llegint...

La crisi sanitària provocada per l’expansió del coronavirus ha causat que es declarés l’estat d’alarma el passat 16 de març i es prenguessin mesures de prevenció altament restrictives com és el confinament parcial de la ciutadania o el tancament de centres escolars. 

Aquestes mesures, com és evident, han tingut fortes implicacions en el sistema educatiu, especialment en el format en què se segueixen impartint els continguts del curs així com també l’avaluació, arribant a l’extrem d’ajornar les PAU i suspendre les avaluacions finals de la secundària i la primària. L’actual situació d’excepcionalitat ens obliga a plantejar alternatives no presencials per continuar amb el curs acadèmic i la seva avaluació. És una circumstància que no podíem preveure i que hem d’afrontar sent conscients de la complexitat que la caracteritza. Mantenir totes les activitats de forma telemàtica pot agreujar les desigualtats ja existents en…

Comparteix: Seguir llegint...

En el context d’emergència sanitària que viu el món i veient l’impacte que això està tenint sobre la vida, el treball i els ingressos de moltes famílies, les Joventuts d’Esquerra Republicana ens sumem a les demandes dels moviments socials.

Per això, en la mesura que milers de persones veuen trencades les rendes del treball, amb l’obertura d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a moltes empreses, acomiadaments en moltes d’altres, l’aturada de la facturació per a molts autònoms i davant l’evidència que la gent que està a l’atur no podrà trobar feina mentre duri l’estat d’alarma, demanem la suspensió del pagament dels lloguers i les hipoteques de tots els habitatges en els quals algun membre ha perdut o vist reduïts els seus ingressos arran de la crisi del coronavirus o estigui a l’atur, de manera que siguin les grans immobiliàries…

Comparteix: Seguir llegint...

Avui, 21 de març, se celebra el Dia Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial. Enguany estaven previstes grans manifestacions unitàries, així com d’altres accions arreu del nostre país, però el context de confinament sota el qual ens trobem no ho ha permès. Malgrat això, la lluita antiracista no cessa, i ja sigui des de casa, des dels carrers o des de les institucions, el jovent compromès seguim lluitant fins assolir una societat lliure de racisme. 

La situació d’excepcionalitat que estem vivint reforça l’evidència que el racisme impregna totes i cadascuna de les realitats que viu la societat catalana. N’hem tingut exemples clars amb els Centres d’Internament d’Estrangeria, que malgrat s’ha aconseguit tancar el de Barcelona, la resta es mantenen en funcionament. Hem viscut l’expulsió cap a Algèria de quinze persones migrades, posant en risc tant la seva salut com la de la població algeriana en general. També hem observat contínues referències xenòfobes que alguns sectors de la població i certs líders polítics han dirigit a la comunitat xinesa, que han portat a diverses agressions físiques.…

Comparteix: Seguir llegint...